ANNONS

Direktdemokrater ut ur fullmäktige

Direktdemokraternas 12-åriga ­historia i Vallentunas ­kommunfullmäktige är slut. Vänsterpartiet ­stegar däremot framåt och hoppas på få plats i någon nämnd.
ANNONS

Direktdemokraterna, tidigare Demoex, och Vänsterpartiet är de två minsta partierna i Vallentuna­politiken. Efter höstens val gick Vänsterparitet framåt medan Direktdemokraterna förlorade sitt enda mandat i kommunfullmäktige.

Per Norbäck, en av partiets grundare och eld­själar tar emot den slutgiltiga mandatfördelningen med blandade känslor.

– Det är inte roligt att förlora ett mandat men samtidigt är det ingen självändamål att ha det heller. Vi har gjort det här experimentet och fått en massa erfarenheter. Nu går vi vidare som riksparti, säger han.

Han tror att en av förklaringarna till att partiet förlorat röster beror på att man helt enkelt inte satsat så mycket i den lokala valrörelsen. Mycket av parti­stödet satsades i stället i kommuner där andra Direktdemokrater kandiderade. Emellertid har man inte fått mandat i något annat fullmäktige heller.

En pigg valrörelse har där­emot Vänsterpartiet bakom sig, bland annat mer tårta på torget. Det gav en ökning av rösterna med nära en procentenhet. Men det räckte inte till det extra mandat partiet hoppades på.

– Vår vision var större, säger Johan Rönn (V), som kommande mandatperiod blir ersättare fullmäktige.

Vad vinner Vallentuna på att ni har vuxit och blir kvar i fullmäktige?

– Att någon driver våra frågor.

Tillgänglighet, att fler hyresrätter byggs via det kommunala bostadsbolaget Össebyhus är några av Vänsterpartiet i Vallentunas ­frågor. Enligt Johan Rönn hoppas man också förhandla sig till en plats någon av nämnderna. Socialnämnden, barn- och ungdomsnämnden och fritidsnämnden är nämnderna partiet är intresserat av.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.