Min lokala hjälte

Disko bara för 50-plussare

Trycket är hårt på dansgolvet när Glorias ordnar diskokvällar.  Madelein Månsson – 69 år och hängiven dj.
Trycket är hårt på dansgolvet när Glorias ordnar diskokvällar. Madelein Månsson – 69 år och hängiven dj.
Ser du för ung ut får du visa leg och kanske vända i dörren. Men har du passerat 50-strecket kan du dansa disko på Galejan på Skansen i sommar.

– Vi dansade där när vi var unga, säger klubbarrangören Britt Kelsey.

Sugen på att dansa disko, men inte lust att gå på nattklubb? Om du fyllt 50 kan du dansa disko på Galejan på Skansen i sommar.

Klubben Glorias har ordnat disko för 50-plussare i ett par år, först på Underbara bar och nu på Patricia på Södermalm.

Men i sommar flyttar klubben till Skansen. Första diskot var i torsdags, och det blir ytterligare tre tillfällen de kommande torsdagarna.

– Vi ville vara utomhus på sommaren och Galejan är perfekt. Alla som kommer från Stockholm var där och dansade när vi var unga, säger Britt Kelsey, 63, som startade Glorias tillsammans med Madelein Månsson, 69.

Madelein Månsson utbildade sig till aerobicsinstruktör när hon var 61 år. Hennes pass blev så populära att det blev kö, eftersom hon spelade så bra musik. Vid 63 års ålder utbildade hon sig till dj.

– Mina spellistor blev bara längre, så jag tänkte att jag kan väl bli dj. Jag känner Stakka Bos familj, och fick lite privatlektioner, berättar Madelein Månsson och fortsätter:

– Då var jag ju tvungen att gå på diskon för att se hur andra jobbar. Men det fanns inte ett enda ställe för mig, jag kände mig som ett ufo.

Det var så Glorias kom till. Men de hade svårt att få något ställe att nappa på deras idé. Därför kuppade de sig in på Underbara bar, och sedan fick de vara kvar där.

– Vi slog ihop våra mejllistor och skickade ut 300 mejl första gången. Det kom 85 personer. Nu har vi 2 000 personer i registret, Vi börjar få en trogen publik och folk lär känna varandra, säger Britt Kelsey.

Musiken är disko, pop och rock från 1950-talet och fram till i dag.

– Jag anpassar efter publiken. Jag fick mejl från män som skrev att de vill ha styrdans – jag hade aldrig hört det ordet! – så nu spelar jag även det. Då dansar männen, säger Madelein Månsson.

Från början var det en överväldigande majoritet kvinnor, men nu är omkring 40 procent av besökarna män.

Men det här med åldersgränsen håller de strikt på.

– Ser du för ung ut får du vara beredd att visa leg. Vi hade ett sällskap där någon hade med sig sin 30-årige son, Han fick inte komma in och blev jätteupprörd, men vi är stenhårda. Det är omvänt på så många andra håll i samhället, säger Britt Kelsey.t

Glorias huserar på Galejan torsdagarna den 4, 11 och 18 juli. Diskot börjar klockan 19 och slutar 23.