Disneytecknare lärde ut knep

Samantha Youseff och i bakgrunden en teckning från filmen ”Tarzan II” som hon gjort.
Samantha Youseff och i bakgrunden en teckning från filmen ”Tarzan II” som hon gjort.
Eleverna på Xenters bild- och formgivningslinje fick råd av en riktig stjärna under påsklovet.

Proffsanimatören Samantha Youseff har tecknat huvudfigurerna i flera stora Disneyfilmer.

Tarzan, Bambi, Lilo & Stitch och Grodprinsessan. Samantha Youseff har ett cv som många animatörer bara kan drömma om. I dag har hon eget företag och gör uppdrag åt bland andra produktionsjättarna Disney och Universal. Förra veckan besökte hon Sverige för första gången.

– Att jobba på Disney var en dröm. Du jobbar med flera av de bästa konstnärerna på området. På sätt och vis var det som att gå i skola. Du lärde dig hela tiden nya saker, säger Samantha Youseff.

På Disney var hon karaktärsanimatör, alltså en person som ritar figurer i filmerna.

– Jag fick hela tiden rita huvudkaraktärer, till exempel Tarzan och Bambi. Som animatör ska du få karaktärerna att bli verkliga för publiken och Disney ger dig därför karaktärer som de tror att skulle passa dig som skådespelare. Att göra karaktärer som befann sig på en emotionell resa passade mig.

På Tumba gymnasium höll Samantha kurs för svenska proffs­animatörer, lärare och elever från Xenters bild- och formgivningsprogram där animation är programfördjupningen. När Lokaltidningen Mitt i var på besök fick kursdeltagarna måla kroki. Samantha Youseff undervisade i så kallad ”life drawing”.

– För att bli en skicklig animatör måste du vara skicklig på att teckna. Du måste lära dig den mänskliga kroppen och anatomin och hur kroppen fungerar mekaniskt, förklarar hon.

Vidare undervisade hon i hur animatören gör karaktärer som är intressanta, samt en del om själva skådespeleriet och hur man förflyttar karaktärerna.

Men för att göra en animerad film krävs massor av bilder. Därför är enkelhet en viktig regel.

– Varje figurer är byggd av enkla drag som du kan upprepa om och om igen. Om du är för detaljerad när du tecknar riskerar det att bli märkligt när alla bilder läggs samman. I Disney lägger man sedan på sex sju lager av olika detaljer, tills det ser komplext ut i den färdiga filmen.

Fakta

Animation

För en sekunds animerad film behövs 25 olika teckningar.

Förutom tecknad film kan animation innebära film som gjorts av exempelvis lerfigurer.