ANNONS

Viss distansundervisning på Solna gymnasium även i höst

Solna gymnasium får kameraövervakning.
Det blir nästan som vanligt på Solna gymnasium i höst.
Eleverna i årskurs två och tre på Solna gymnasium ska hemundervisas två dagar i veckan.
Det beslutade skolnämnden i Solna kommun i förra veckan.
ANNONS

Gymnasieskolor ska öppna som vanligt under höstterminen 2020. Så lyder rekommendationen från Folkhälsomyndigheten.

Undervisas hemma på onsdagar och fredagar

Men precis som vanligt kommer det inte att bli när Solna gymnasium välkomnar sina elever tillbaka under höstterminen. I förra veckan beslutade skolnämnden i samråd med Solna gymnasium att delar av undervisningen kommer att ske på distans även under höstterminen.

– Treorna kommer att få hemundervisning under onsdagar och tvåorna på fredagar. Vi har utrett alla andra möjligheter men kommit fram till att detta är det bästa beslutet, säger Johan Sigstedt, rektor på Solna gymnasium.

Många reser kollektivt

På skolan går 800 elever, och att begränsa smittspridningen är ett avancerat pussel. Anledningen till att man valt att bedriva distansundervisning två dagar i veckan är att man vill begränsa resandet med kollektivtrafik i rusningstrafik.

– Vi är en skola med sportprofil och 80 procent av våra elever kommer från andra kommuner än Solna, vilket innebär att de måste resa kollektivt till skolan. Vi övervägde att förskjuta undervisningen till 9 eller 10 på morgonen, men det hjälper inte särskilt mycket eftersom eleverna då skulle tvingas ta sig hem under rusningstid istället, säger Johan Sigstedt.

Gäller i tio veckor

Enligt Johan Sigstedt finns det goda möjligheter att begränsa smittspridningen under de andra dagarna i veckan. På måndagar, tisdagar och torsdagar befinner sig många av eleverna på sina respektive idrottsträningar.

Hur ska ni se till att hålla er till rekommendationerna om social distansering?

– Vi har elevassistenter och coacher som kommer att finnas på plats för att påminna eleverna och vi har satt upp affischer på skolan. Dessutom kommer vi att förändra lunchtiderna för att begränsa antalet elever i matsalen. Vissa elever kommer till exempel att äta lunch i mitten av en lektion.

Beslutet om distansundervisning gäller till vecka 44. Efter det ska skolan ta ett nytt beslut.

ANNONS

Läs Folkhälsomyndighetens rekommendationer för gymnasieskolor här. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.