Ditt matavfall kan bli förnybar energi

Nära 3 000 hushåll i innerstan och söderort kommer inom kort att få hem en omgång gröna soppåsar.

De ska användas till att sortera matavfall som görs om till biogas.

I nio månader framöver ska trafikkontoret tillsammans med Stockholmshem och Familjebostäder testa ett nytt sätt att sortera matavfall. Omkring 2 900 hushåll i flerfamiljshus i innerstaden och i söderort – bland annat på Kungsholmen, på Södermalm och i Skarpnäck – kommer att få hem gröna plastpåsar där matavfallet ska läggas.

Maria Arveström, biträdande projektledare på trafikkontorets avdelning för avfall, var i förra veckan i Skarpnäck och packade startpåsar till hushållen.

– De får en tygkasse med påsar, påshållare, en vaskskrapa, en sorteringsguide och informationsbroschyr. Det är frivilligt att vara med, säger hon.

När de gröna påsarna är fyllda knyts de ihop och slängs tillsammans med de vanliga soporna. På sorteringsanläggningen sorteras matavfallet sedan ut med hjälp av optik som läser av påsens färg.

– Under försöket kommer avfallet att skickas till en anläggning i Södertälje. De har använt systemet med gröna påsar i flera år, berättar Maria Arveström.

Trafikkontoret vill undersöka om optisk sortering är ett system som borde ingå i framtidens matavfallsinsamling i Stockholm. Målet är att stockholmarna ska samla in 50 procent av sitt matavfall år 2018.

– Det finns andra typer av sortering redan, men i vissa hus är det svårt att införa befintliga system på grund av till exempel arbetsmiljö eller platsbrist i soprummen, så det kan behövas kompletterande system, säger Maria Arveström.