Djärva förslaget – dra om Enköpingsvägen!

Så här vill Björn Bränngård dra om Enköpingsvägen genom Solna-Sundbyberg.
Så här vill Björn Bränngård dra om Enköpingsvägen genom Solna-Sundbyberg.
Ta bort kringelkrokarna – dra om Enköpingsvägen som ett rakt streck genom Solna och Sundbyberg, föreslår Bergshamrapartiet.
Då skulle Sundbybergs stadshus inte längre ligga på vischan och nya bostäder kunna byggas på Hagalunds bangård.

Enköpingsvägen genom Solna och Sundbyberg ska bli en stadsgata, det vet vi sen gammalt. Men hur lämplig är vägen egentligen för detta ändamål?

Björn Bränngård från Bergshamrapartiet i Solna är skeptisk.

– Gator är planerade saker, de är rätvinkliga, och bryr sig inte om naturen. Enköpingsvägen är en väg, och vägar följer naturen för att inte förstöra jordbruksmarken. Ofta var det kostigar som blev uppgraderade. Att göra om en kostig till en urban stadsgata, det är inget vidare.

Ett streck från Rissne till Järva krog

Snarare borde man tänka om, och dra ett hyfsat rakt streck från Rissne till Järva krog.

– Då skulle Sundbybergs stadshus som man lagt på vischan hamna i centrum. Längre bort mot Solna är det lätt att planera, det är inte så mycket upp och ner.

Råstagaraget ryker, men det ska ju ändå rivas i framtiden, menar han. Så småningom ryker nog även Hagalunds bangård, gissar han, och det är bara något stickspår som skulle få maka på sig. Villorna i Råstahem skulle inte drabbas, de får bara en ny väg på andra sidan.

Bygg bostäder på bangården

– Sen kan man bygga bostäder på bangården och binda ihop med Arenastaden, fortsätter han.

Vill man testa sträckan innan kan man anlägga den som ett regionalt cykelstråk först.

– Fördelen med detta är också att man i lugn och ro kan planera hur man ska bygga längs med den nya sträckan, utan att man behöver stänga av trafiken på nuvarande Enköpingsvägen.

Hur ska du få med dig Solna och Sundbyberg på detta?

– Genom att visa bilder och visioner, och få folk att tänka på lite längre sikt. Sundbyberg får man prata med, men risken är att de redan planerat för mycket.