ANNONS

Djävulsdyrkan på teatern i Gubbängen

26 och 27 september gästas Moment teater av musikern Peter Bryngelsson som bjuder på musikhistoria med djävulstema.
26 och 27 september gästas Moment teater av musikern Peter Bryngelsson som bjuder på musikhistoria med djävulstema.
Homosexualitet, djävulsdyrkan och Gubbängens bostadshistoria. Där har ni tre av ämnena som avhandlas på Moment teaters scen i höst.
ANNONS

Värmen har flytt sin kos, höstvinden kryper redan innanför kragen. Vad passar bättre än att börja ladda för teatersäsongen? Moment teater i Gubbängen har spikat programmet:

– Det är en fullmatad höst med många premiärer och flera gästspel, säger Daniel Szpigler, producent och mediaansvarig.

Bland gästspelen märks HBTQ-monologen Komma ut, av och med Oskar Sternulf, om en ung kille och hans tankar kring sin sexualitet. Föreställningen har tidigare spelats på lokala Pride-festivaler i landet, men inte i Stockholm.

– Jag har sett delar av den och blev berörd. Oavsett sexualitet eller bakgrund kan man känna igen sig, säger Daniel Szpigler.

Ett annat gästspel bjuder musikern Peter Bryngelsson på med sin Led Zep och Lucifers vänner – En satans musikberättelse för helvete! Ensam på scenen med diverse instrument levererar han en musikalisk resa genom djävulsdyrkandets historia.

15 september är det premiär för Moment teaters uppsättning av Premiären – en scenversion av John Cassavetes film The Opening Night från 1977 om en skådespelerska som har fått nog av sin roll.

Men det mest intressanta ur ett lokalt perspektiv torde vara den nyskrivna pjäsen Vox Humana – budgivning pågår av Andreas Boonstra. Pjäsen, som har premiär i november, tar avstamp på 40-talet då paret Axel och Kristina betalar 2000 kronor för en nybyggd tremrummare i Gubbängen. Nästan 60 år senare pungar paret Josef och Lovisa ut med 3,5 miljoner för motsvarande lägenhet.

– Den handlar om bostadspolitiken och bostadsmarknaden. Vem är det som har tillgång till bostäderna när en trea i Gubbängen kostar 3,5 miljoner, säger Daniel Szpigler.

ANNONS
Fakta

Då spelas pjäserna

15 september-30 oktober: Premiären

19 september-4 oktober: Komma ut

26-27 september: Led Zep och Lucifers vänner – En satans musikberättelse för helvete!

4 november-4december: Vox Humana – budgivning pågår

12 november: Snårpan och den hemliga manicken, en svängig barnmusikal.