Dj:s med blicken mot världen

Swedish House Mafia och Avicii är de svenska house-akterna som fyller jättearenor och tar världen med storm.

På Kungsholmen drömmer de 22-åriga dj-hoppen Paula Halldin och Pier Poropat om nästa våg av världsherravälde.

Housemusik. Enligt det allrådande nätuppslagsverket Wikipedia en ”form av elektronisk dansmusik som ofta har en stadig 4/4-takt och är nära besläktad med disco”.

Enligt Kungsholmsbon, dj:n och producenten Pier Poropat, som trots sina 22 år redan har hunnit spela för tiotusentals människor runt om i Europa, något bra mycket enklare.

– Det är nutidens folkmusik, säger han över en kopp kaffe på Il Caffé.

Jämnåriga dj:n Paula Halldin, aktuell deltagare i ”Miss DJ Competition”, håller med:

– Farmor skulle nog beskriva det som oljud, men i grund och botten är det elektronisk partymusik, säger hon och skrattar.

Oavsett definition är det ett odiskutabelt faktum att musikstilen har exploderat i Sverige de senaste åren. Den anonyma dj:n har tagit steget från danstjänsteman i mörka klubblokaler till att bli världsstjärna med gigantiska publiksiffror för stjärnor som Swedish House Mafia, Avicii och Rebecca & Fiona.

– Många av de här akterna har varit internationellt erkända väldigt länge, medan det tog tid innan de slog ordenligt i Sverige, säger Pier Poropat.

– Att det är just svenska grupper som är stora tror jag betyder jättemycket. De blir förebilder, säger Paula Halldin.

Resan från klubbmusik till radioskval har skett successivt, berättar Pier och Paula. När 90-talisterna nådde klubbålder – eller, i ärlighetens namn, kom över falskleg – blev dansmusiken något att räkna med även i det civila livet.

– Man lyssnar på den här musiken när man är ute och festar – och folk festar en hel del i Stockholm. Det är här som musiken fick fäste först och sedan har det spridits över landet. Det har varit en utveckling och nu spelas det på radion. Vanlig popmusik har upprepat sig själv från början – elektronisk musik utvecklas hela tiden, säger Paula.

Både Pier och Paula bor och verkar på Kungsholmen, men trots närheten i ålder, geografi och placering bakom skrivspelarna har de aldrig träffats tidigare.

Pier började lyssna på elektronisk musik som 13-åring och kom i kontakt med musikproducenter i hela Europa via sin bror. Han har en diger lista spelningar i ryggen och är hjärnan bakom låtar som spelats av tidigare nämnda Swedish House Mafia. En ”rising star” inom housescenen helt enkelt.

Paula Halldin är ett välkänt ansikte på ställen som Debaser, Spymlan, Spy Bar och Sommar!. Som deltagare i DJ-tävlingen ”Miss Dj Competition” hoppas hon på fler spelningar – men har även börjat producera eget.

– Jag har alltid sjungit och velat stå på scen. Men när jag började gymnasiet skulle alla helt plötsligt bli idoler och… ja, jag kände mig inte bekväm i det. Så jag köpte dj-utrustning och började lära mig själv. Nu sitter jag och försöker lära mig att producera, säger hon.

Och framtidsdrömmarna – är det att bli världsberömda och spela inför utsålda arenor?

Båda tvekar litegrann, skrattar och svarar:

– Ja, det är det nog, säger Paula.

– Ja, definitivt, säger Pier.

Pier Poropat och Paula Halldin är house-dj:s med säte på Kungsholmen och med blicken riktad mot världen. Pier har spelat med flera stora akter och Paula är just nu aktuell som deltagare i ”Miss DJ Competition”.

Fakta

Fenomenet Swedish House Mafia

Swedish House Mafia består av de kända dj-artisterna Steve Angello, Axwell och Sebastian Ingrosso.

Trion sålde ut sin spelning på Madison Square Garden på nio minuter – snabbare än någon annan tidigare gjort.

Gruppen har meddelat att de gör sina sista spelningar på Friends Arena den 22, 23 och 24 november.