Djungel av köer till platser i förskolan

Den som ska söka förskoleplats i Stockholm har det inte lätt. Förutom den kommunala kön har de flesta fristående förskolor egna köer. På Södermalm innebär det att det finns 46 olika köer, på Norrmalm 41.

I flera år har föräldrar, tjänstemän och lokalpolitiker efterlyst ett enklare ansökningssystem till Stockholms förskolor. 2010 påpekade stadens revisorer att alla borde anslutas till den gemensamma förskolekön som finns för alla kommunala förskolor.

Några av de större fria förskolekedjorna, till exempel Pysslingen, har anslutit sig till den. Men de allra flesta fristående förskolor har egna antagnings- system.

– I dag kan man välja fem alternativ i den kommunala kön och dessutom stå i fristående kö, säger Marianne Natéus, chef för förskoleavdelningen på Södermalms stadsdelsnämnd.

Hon nämner också att många tackar ja till en plats i en fristående kö och glömmer bort att man står kvar i den gemensamma kön. Det innebär att stadsdelsnämnden måste ringa och erbjuda plats till folk som kanske redan har plats någon annanstans. Att handlägga kön tar därför väldigt lång tid.

Samma problem har hennes kollega på Norrmalm, Stefan Larsson-Lindmark.

– Livet skulle bli enklare för föräldrarna om det fanns en gemensam kö för alla. Det blir omständligt att ställa sig i flera köer. Ibland ska man fylla i blanketter, ibland mejla. Ett barn kan sedan samtidigt få plats på flera olika förskolor. Under tiden kan ingen annan få platsen.

Ändå dröjer det att få igång ett mer effektivt system. När fullmäktige sammanträder på torsdag ska troligtvis ett beslut om enklare regler fattas. Men någon gemensam kö finns inte på dagordningen

Varför ska den gemensamma kön ta så lång tid?

– Det finns fortfarande tekniska problem med den gemensamma kön. Det måste fungera perfekt också för de fristående innan vi kan starta, säger skolborgarråd Lotta Edholm (FP).

Hinner ni i mål under året?

– Nej, det tror jag inte. Men vi hoppas det.

Fakta

Nya regler

På torsdag väntas fullmäktige klubba igenom ändrade regler för intagning till förskolan.

Föräldrar ska kunna tacka nej till religiösa förskolor eller förskolor med särskild pedagogisk inriktning, till exempel Waldorf eller föräldrakooperativ.

Svar på om man vill ha en erbjuden plats måste lämnas inom 5 dagar i stället för 8.

Källa: Stockholm stad