Min lokala hjälte

Djur stjäls från Hästa gård

Peter Saarikoski, Jenny Olofsson och Joel Eklund på Hästa gård klappar om några av de får som inte är stulna.
Peter Saarikoski, Jenny Olofsson och Joel Eklund på Hästa gård klappar om några av de får som inte är stulna.
"Man känner ju ett ansvar för djuren och undrar vad de utsätts för" säger Peter Saarikoski, vd för Naturskog som driver Hästa gård.
"Man känner ju ett ansvar för djuren och undrar vad de utsätts för" säger Peter Saarikoski, vd för Naturskog som driver Hästa gård.
Gården utsätts för skadegörelse, sabotage och stölder. I juni försvann en tacka och två lamm och i helgen stals gårdens tvååriga avelsbagge, Bobby. Nu har personalen på Naturskog tröttnat.

– Snart kan man inte ha djur här, utbrister Peter Saarikoski, vd på Naturskog som driver Hästa gård sedan 2013.

Förutom djurstölderna har Hästa även ständiga problem med skadegörelse. Staket måste lagas varje vecka och ofta kör mopeder och terrängfordon sönder både på åkrar och vallar.

– Det var några som körde sönder vår vallodling i våras. Vårsådden blev förstörd och det kostar både tid och pengar. Man försöker ju återställa men det är svårt när det ligger i fel årstid. Dessutom kan det slå mot EU-bidragen, säger Jenny Olofsson, arbetsledare på Hästa.

Både hon och de andra som jobbar på gården tycker ändå att det värsta är när djur försvinner. De undrar förstås vad som hänt med dem. En gissning är att de stjäls för att ätas upp. Men några spår att styckning på plats har inte syns till. Djuren är bara borta.

– Man känner ju ett ansvar för djuren och undrar vad de utsätts för, säger Peter Saarikoski.

Hästa gård är unik i och med det är en bondgård med både jordbruk och djurskötsel som ligger i princip i staden. Men i arbetslaget finns en frustration. Förutom stölderna och skadegörelsen är det inte ovanligt att gården anmäls till länsstyrelsen av folk som går förbi. Nu senast anmäldes Hästa för att djuren fick ”blött” hö. Det visade sig röra sig om ensilage, det hö som konserveras och i de stora vita förpackningarna som ofta syns ute på åkrarna. Detta hö ska vara blött.

– Folk känner inte till det. De har tittat för mycket på Disney, säger Peter Saarikoski.

Polisen känner till både djurstölderna i juni-juli och skadegörelsen på vallodlingen i maj. Inga misstänkta finns och utredningarna har lagts ner.

– Men får vi in någon ny information som kan hjälpa oss öppnar vi naturligtvis upp utredningarna igen, säger Mats Eriksson vid polisens mediecenter.