ANNONS

Djur väcker barndomsminnen

Vagnen är tillgänglighetsanpassad och även personer med rullstol eller rullator kan åka med.
Vagnen är tillgänglighetsanpassad och även personer med rullstol eller rullator kan åka med.
Mums med morötter, tyckte hästarna.
Mums med morötter, tyckte hästarna.
Anders Ström Bögs gård
Anders Ström driver Bögs gård i femte generationen.
Många äldre minns en uppväxt på landet.

Nu kan då få återuppleva minnena när Bögs gård på Järvafältet arrangerar besök för seniorer.

– Det väcker barndomsminnen. Jag är född och uppvuxen med djur, säger Anna Isaksson från Jakobsberg.
ANNONS

Lennart Henriksson från Kallhäll ser lurig ut när han öppnar sin väska – och tar upp ett fång morötter. De båda hästarna låter sig väl smaka.

– Jag har jobbat med djur i hela mitt liv, så jag vet vad de vill ha, säger han.

Tillsammans med resten av ”Hjärngänget” har han fått chansen att besöka bondgården Bögs gård på Järvafätet och åka hästskjuts, klappa lammen och charmas av grisarna.

– Jag är uppvuxen i Degerfors och jobbade på bondgård som 15-åringen. Det är länge sedan nu, men där hade de en hästdroska som jag och en kamrat ofta var ute och åkte med, säger Lennart Henriksson.

Hjärngänget är en grupp äldre som träffas i studieförbundet vuxenskolans regi. Gemensamt är att deltagarna haft afasi eller stroke och de träffas för att träna språket.

– Vi brukar träffas en gång i veckan i vår lokal i Jakobsberg och ha lite olika teman med föreläsningar eller nutidsorientering. Det här besöker blir avslutningen för terminen, säger Åsa Lundvall som leder träffarna.

Idén att bjuda in äldre till gården har Anders Ström, som driver Bögs gård i femte generationen, kläckt.

– Vi har haft träffar med barn sedan 1980-talet. Men vi ville göra något för pensionärerna också. Det är så många som bara sitter, det dras in på Mariekexen till tvåfikat och robotar ska ta över, säger han.

Hjärngänget är de första från Järfälla som får chans att besöka gården och ta en tur i den tillgänglighetsanpassade hästvagnen.

ANNONS

– Många har en stark anknytning till bonderiet och till Järvafältet. Det väcker fina minnen hos många och vi har fått riktigt fin respons, säger Anders Ström.