ANNONS

Djurbilder i matsalen väcker känslor

Så här ser det ut i Viksjöskolans matsal när det serveras blodpudding.
Så här ser det ut i Viksjöskolans matsal när det serveras blodpudding.
Även fisken presenteras med bild.
Även fisken presenteras med bild.
En bild på det tillagade djuret. Så presenteras rätterna i matsalen på Viksjöskolan. Bilderna ska hjälpa nyanlända elever, men skapar obehag hos vissa.
ANNONS

Ovanför trågen med skollunch sitter en bild på det djur som är tillagat. En gris när det serveras blodpudding, en ko vid köttfärssås, en fisk vid fiskrätter, och så vidare.

– När min dotter ser bilderna lämnar hon matsalen, vilket resulterar i att hon inte äter lunch. Hon tycker det är obehagligt, hon vill inte gärna se hur maten ser ut. Hon är känslig när vi är i mataffären också och vill inte gärna gå förbi charkdisken, säger en mamma.

– Det känns osmakligt. Går man på restaurang vill man inte se bilder på levande djur i menyn, då borde det inte vara på skolorna heller, tillägger hon.

Mamman uppger att hon försökt få en förklaring till bilderna men säger att den skolpersonal hon frågat inte kunnat ge några svar.

– Min dotter vill inte äta matsalen, hon äter aldrig i skolan, säger hon till mig. Och jag har inte möjlighet att komma till skolan och hjälpa henne. I samtal med lärare har vi fått förslaget att kompisar kan hämta mat åt henne, men hon vill inte det.

Enligt biträdande rektor Maria Prytz är orsaken till varför bilderna sätts upp enkel.

– Vi har förberedelseklasser på skolan, och när de kommer hit kan de oftast inte ett ord svenska. Många av barnen äter inte fläsk, och de kanske har allergier. För att de ska våga äta maten sätter vi upp bilder, eftersom de inte kan svenska är detta det enda sättet vi kan kommunicera på.

– Det kan handla om barn som svultit på sin väg hit och det är viktigt att vi får dem att börja äta. För deras skull så sätter vi upp bilderna.

Hon säger att man nu pratar om att nöja sig med att enbart sätta upp djurbilderna på en av de två sidorna man kan ta mat på.

ANNONS

– Bilderna sitter uppe av hänsyn till barnen. Att bara sätta upp dem på ena sidan är ett alternativ för att alla ska känna sig bekväma att äta i matsalen, säger Maria Prytz.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.