ANNONS

Djurgård går i konkurs

HOPPAS PÅ SIN GÅRD. Melinda Wester, 12, och Adéle Kelly, 13, är på Skutan nästan varje dag. De hoppas att gården överlever konkursen. "Man får göra det mesta här med djuren och hjälpa ledarna. Det vore väldigt tråkigt om det inte blir så i framtiden"; säger Melinda.
HOPPAS PÅ SIN GÅRD. Melinda Wester, 12, och Adéle Kelly, 13, är på Skutan nästan varje dag. De hoppas att gården överlever konkursen. "Man får göra det mesta här med djuren och hjälpa ledarna. Det vore väldigt tråkigt om det inte blir så i framtiden"; säger Melinda.
Haninges långlivade djurgård Skutans gård har gått i konkurs.

Sedan 1978 har Haninges barn kommit hit.

– Vi hoppas för barnens bästa att en ny aktör kan fortsätta verksamheten, säger ledaren Emli Asp.
ANNONS

De två åsnorna Comet och Ior leds ut från hagen av Melinda Wester, 12, och Adéle Kelly, 13.

För Melinda och Adéle är Skutan ett andra hem. Var och varannan dag är de här efter skolan, precis som många andra av drygt 30 ungdomar.

I nästan 40 år Skutans gård utanför Brandbergen fungerat som en fritidsgård med djurinriktning för barn som annars sällan kommer i kontakt med djur. En fristad för förortens ungar, som en förälder kallat det.

– Vi är som en 4H-gård men med ren hästinriktning. Hade inte vi funnits hade många här nog hängt på fritidsgårdarna eller i centrum i stället. Här får man lära sig ansvar och att samarbeta, och ta hand om djuren, säger Emma Ottosson, 24, som varit här sedan barnsben och nu sitter i styrelsen.

Förutom dagliga ridgrupper har man i flera år arrangerat handikappridning, läger, övernattningar och födelsedagskalas. Många unga kommer från Brandbergen, Handen och Jordbro, men här finns också flera från andra kommuner.

Men föreningen Skutans gård har också länge dragits med problem, och nu har man till sist begärt sig själva i konkurs. Föreningen bad som sista utväg att kommunen skulle rädda dem med runt 400 000 kronor, men fick nej.

Klart är att smådjuren, i dag utlånade, som minigrisen, hönsen och marsvinen inte kommer tillbaka. Det gör inte heller fåren, som avvecklats sedan tidigare.

En konkursförvaltare driver verksamheten när Lokaltidningen Mitt i hälsar på. Om några veckor tros en ny aktör vara på plats, men här hoppas ledarna även på att kommunen kan ta ännu större ansvar.

– Många vuxna vid Skutan jobbar ideellt och har andra jobb vid sidan om. Och vi som är här måste sköta både administration och hela djur- och ungdomsverksamheten. Skulle kommunen ansvara för personalen eller sköta administrationen, så hade Skutan varit så mycket bättre för våra ungdomar, säger Emli Asp, 27, som ansvarar för dagliga driften.

ANNONS

– Det vi hoppas nu är att inga av våra barn blir lidande i samband med det som sker, att de kan fortsätta komma hit som förut.

I dag är här 22 hästar och så då åsnorna Comet och Ior.

– Skutan är en jätteviktig verksamhet, men det är svårt att driva en sådan här verksamhet. Vi vet om att året varit problematiskt för föreningen, säger Maria Lindeberg, kultur- och fritidschef i Haninge.

Ser du att kommunen kan underlätta för Skutan med till exempel personalansvar?

– Det är bättre att en annan aktör gör det, som har kompetens och resurserna.

Fakta

Startades av Erik Engström

1978 började dåvarande ägaren, Haningeentreprenören Erik Engström, att bjuda in ungdomar att sköta om hästarna på Skutans gård.

Under 1980-talet blev kommunen ny ägare till byggnaderna och föreningen Skutans gård har sedan hyrt marken och byggnaderna och sedan dess bedrivit verksamheten.

Föreningen, med cirka 300 medlemmar, får omkring en halv miljon kronor i bidrag från kommunen. Kommunen satsade nyligen 4,5 miljoner på ett nytt stall på marken.

ANNONS