ANNONS

Djurgården blir nytt matmecka

För sex år sedan totalförstördes krogen Lisa på Udden på Biskopsudden. Nu vill kocken Tommy Myllymäki starta en lyxkrog på platsen.
För sex år sedan totalförstördes krogen Lisa på Udden på Biskopsudden. Nu vill kocken Tommy Myllymäki starta en lyxkrog på platsen.
Det fanns redan klassiska ställen som Villa Godthem och Ulla Winbladh. Men nu köar stjärnkrögarna för att få öppna nytt på Djurgården.

– Vi siktar på tre stjärnor, säger Tommy Myllymäki som vill bygga nytt på Biskoppsudden, där Lisa på Udden förut låg.
ANNONS

Det pågår en krögarboom på Djurgården.

I fjol togs Spritmuseets restaurang över av hyllade köksmästaren Petter Nilsson som bland annat gjort succé i Lyon och Paris. Oaxen öppnade på Beckholmen 2013 och fick i år sin andra Michelinstjärna.

Och i dagarna blev det känt att stjärnkrögaren Tommy Myllymäki tänker öppna en lyxkrog på Biskoppsudden.

– Vi siktar på tre stjärnor. Det är slutmålet och den inställning vi gick in med i det här projektet, säger han.

Myllymäki har vunnit flera medaljer i den internationella kocktävlingen Bocuse d’Or. 2007 blev han Årets kock i Sverige.

Han har nu krogar i Jönköping och i Julita. Men Smålandsställena kommer han att lämna för att fokusera mest på Djurgården – och sin första Stockholmsrestaurang.

– Det känns jätteroligt, men samtidigt som det är spännande är det också väldigt nervöst. Jag har flaxat runt mycket, men vill gärna lägga mer fokus på en bas som man utgår från. Och det är en dröm att utveckla ett sådant här ställe, säger Tommy Myllymäki.

Tillsammans med krögaren PG Nilsson och Svenska Brasserier vill han bygga en krog som har öppet för både lunch och middag från augusti och ett halvår framåt. Sedan stänger krogen under vår och sommar för att man ska kunna utveckla maten igen. Men även under sommaren finns lösa idéer på någon slags verksamhet vid vattnet.

2017 skulle Myllymäkis nya krog kunna öppna för gäster. Men det krävs fortfarande att Kungliga Djurgårdsförvaltningen säger ja till att krogen får byggas.

ANNONS

– Vi vet inte så mycket ännu om förslaget från Myllymäki. Men det ska bli intressant att ha en diskussion med dem, säger Thomas Norell som är tillförordnad ståthållare på Djurgårdsförvaltningen.

– Det är kul att duktiga krögare vill hit och det vore hemskt kul om det blir fart vid Biskoppsudden igen.

Restaurangen skulle nämligen ligga på samma plats där Lisa på Udden låg, innan den krogen brann ner 2009. Ägarna till Lisa sa så sent som i maj att man inte kommer att bygga upp krogen igen.

Öppnar Myllymäki på platsen skulle det alltså innebära att tre toppkrögare med stora meriter inom några år öppnat bredvid varandra.

Agneta Green driver Oaxen Krog och Slip tillsammans med Magnus Ek sedan 2013.

– Vi fick nys om den här platsen redan 2010, och då var väl Ulla Winbladh och Godthem de största etablerade restaurangerna som riktar sig mot en publik som kommer till Djurgården för planerade restaurangbesök. Djurgårdsvarvet där vi ligger var lite av en bortglömd plats, säger Agneta Green.

Att ön nu lockat till sig fler toppkrögare tycker Agneta Green bara är positivt. Hon ser inte de andra restaurangerna som konkurrenter, utan som kollegor som samsas om platsen.

Petter Nilsson, köksmästare på Spritmuseums krog, håller med.

– Jag jobbade med Magnus Ek på 90-talet och tyckte bara det var kul att han redan var här. Jag känner inte Tommy, men det är toppen att det öppnar ett ställe av någon som vill göra något bra. Ju fler som vill göra bra mat, destå bättre.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.