Min lokala hjälte

Djurgårdsstaden får mobiltäckning

Mobiltäckningen i Djurgårdsstaden är för ­dålig. Men nu ska äntligen en telemast fixa mottagningen.

Mobiloperatörerna erbjuder för dålig täckning i Norra Djurgårdsstaden och det är svårt att höra personen man pratar i tele­fon med.

Men nu kan en lösning vara på gång när en av de stora operatörerna äntligen ska sätta upp en telemast.

– Jag kan inte säga vilken operatör det är, men de kollar nu på en plats där en basstation kan sättas upp. Masten kan vara uppe inom ett par månader, säger Nils Göransson från Östermalms stadsdelsförvaltning.

Det är en boende i Djurgårdsstaden som uppmärksammat problemen och som bland annat påpekar att många bara har mobiltelefon nu för tiden och att deras säkerhet kan vara i fara om man vill få kontakt ­ med polis eller räddningstjänst.

Staden känner alltså till problemen och beklagar den dåliga täckningen som man förklarar med att det tar ett tag för mobiloperatörerna att hitta platser för master i nya områden.

– Det är inte staden som ansvarar för att sätta upp masterna. Och det har dröjt för att operatörerna vill avvakta och se vilka behov som finns innan de bestämmer var det är ekonomiskt värt att upprätta en basstation, säger Nils Göransson.

Inomhus blir det dock fortsatt dålig täckning eftersom stommar och fönster är så starka att signalen inte når in. Därför undersöks nu om det går att sätta in små basstationer inne i husen och på så sätt fixa mottagningen i lägenheterna.

Masten kan vara uppe inom ett par månader.

Samtal kostade man 25 600

Stockholm En man från Östermalm har dömts till 25 600 kronor i dagsböter efter att ha brutit mot ett kontaktförbud mot en kvinna. Enligt domen ringde han ett santal till kvinnan.

En åklagare hade strax före telefonsamtalet förlängt kontaktförbudet. Mannen nekade dels till att han hade fått information om förlängningen, men han förnekade även att han hade ringt till kvinnan.

Tingsrätten fastslog dock att det var mannen som ringt och han får därför böta 25 600 kronor. Kvinnan får däremot inget skadestånd eftersom inga hot utdelades.