ANNONS

Årets svenska djurhjälte Livia bor i Danderyd

Årets djurhjälte Livia bor i Danderyd-collage
Livia prisades på Svenska hjältar-galan 17 december.
Varje dag åker hunden Livia från Danderyd till jobbet på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där ser hon till att svårt sjuka barn får det lite bättre. På årets Svenska-hjältar-gala blev hon utsedd till Årets djurhjälte. 
– Hon går i bräschen för allt och alla, säger matte Ann Edner.
 
ANNONS

Ann Edner har bott i Stocksund i Danderyd sedan 1983. För åtta år sedan skaffade hon labradoodlen Livia med avsikt att göra henne till sjukhushund.

– Jag blev erbjuden att hjälpa till att bygga upp Sveriges första barnhospis i Nacka. Och här tänkte jag – här ska vi ha komplementerande behandling för att sätta guldkant på tillvaron, säger Ann.

Höjde välbefinnandet hos sjuka barn

Och guldkant blev det. När man gjorde enkätundersökningar så visade det sig att Livia höjde välbefinnandet hos både barn och föräldrar.

– Hon är Sveriges första och enda sjukhushund. Hon går i bräschen för allt och alla, säger Ann.

2013 fortsatte hund och matte sina karriärer på Akademiska sjukhuset i Uppsala – Ann som överläkare på intensivvårdsavdelningen för nyfödda, och Livia som sjukhushund för barn med hjärntumörer och andra svåra diagnoser.

Årets djurhjälte Livia bor i Danderyd-collage

Studie om effekterna

Just nu ingår leder Ann en studie med 50 barn där hon hoppas kunna visa de positiva effekterna som lek och umgänge med  Livia medför. Ann tror till och med att hundterapin kan skynda på patienternas tillfrisknande.

– Ja det tror jag  faktiskt. Vi håller på att analysera studien nu. Hittills har vi kunnat se att om man sköter hunden med träning, skötsel och de hygienrutiner vi följt och nu beforskat så kan man säga att det är minimal risk med bakterieöverföring, säger Ann.

Älskar att gå till jobbet

Den 17 december fick Ann och Livia gå upp på scen och ta emot pris av Anders Bagge på Aftonbladets Svenska-hjältar-gala. Mest stolt och glad är Ann över att det var föräldrar till patienterna på Akademiska sjukhuset som nominerade Livia till priset.

ANNONS

– Hon tycker att gå till jobbet är det roligaste som finns, säger matte Ann Edler.

 

 

Fakta

Det här är Livia

Ålder: 8 år

Ras: Labradoodlen (en blandning mellan labrador och pudel)

Bor: Stocksund

Familj: Matte Ann Edner, husse Mats Edner, sex småmattar och lill-husse, dotter Lycka som är assistenthund och barnbarnet Luna, som lärs upp för att går i mormor Livias tassspår, samt katten Edgar.

Yrke: Sveriges enda sjukhushund. Jobbar på Akademiska sjukhuset.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.