Djurkadaver dumpades i skogen

Håkan Dahlgren inspekterar djurresterna som någon kastat ut.
Håkan Dahlgren inspekterar djurresterna som någon kastat ut.
Flera gånger på kort tid har naturvårdsvakterna hittat dumpade säckar intill naturreservatet vid Orlången. Säckar med djurrester.

– Det är märkligt och mystiskt. Vi har aldrig varit med om någonting liknande. Skräp är vi tyvärr vana att folk kastar, men inte djurrester, säger Håkan Dahlgren och får medhåll av Lars Palmgren.

Bredvid de båda naturvårdsvakterna ligger resterna av ett rådjur i en vit plastsäck. De förmodar att det jagats i Björksätrahalvöns natur­reservat här intill. Den förmodade tjuvjägaren har tagit hand om köttet och lämnat kvar skinn och ben på marken.

Det är fjärde gången på kort tid som naturvårdsvakterna upptäcker att någon har dumpat djur­kadaver intill naturreservatet. Första gången de gjorde den makabra upptäckten vid reservatet var i slutet av förra året. Då blev de båda rädda när det låg en blodig säck på platsen.

– Vi visste ju inte om det skulle ligga en människa i säcken, det var obehagligt, säger Håkan Dahlgren.

Säcken innehöll resterna av ett vildsvin, som jagats, och där köttet tagits om hand.

I år har vakterna stött på säckar ytterligare tre gånger.

– Någon har helt klart satt det i system att lägga resterna här. Det är otroligt oansvarigt, säger Håkan Dahlgren.

Vid ett tillfälle hittade de totalt fyra säckar med rester av både vildsvin och rådjur.

– Att dumpa så här är olagligt, det blir nedskräpning. Varken vildsvin eller rådjur får läggas ut så här.

Till och med den sista januari var det tillåtet att jaga rådjur, och vuxna vildsvin får jagas någon vecka till. Men vakterna har varit i kontakt med alla jägare som finns registrerade i Huddinge kommun och ingen säger sig veta någonting.

Håkan Dahlgren misstänker att det kan handla om tjuvjakt. Någon jagar, tar hand om köttet – och lägger ut resterna i säckar.

– Antagligen har personen ingen jakträtt, eftersom förfarandet med djuren inte är gjort på ett jägarmässigt sätt.

Han förklarar att vildsvin kan ha trikiner, rundmask, och att ett kadaver inte får läggas ut om det inte är besiktigat först. Annars kan andra djur komma och äta av resterna, och då går trikinerna vidare till nästa djur.

– Sedan kostar det pengar för oss att forsla bort resterna. Dessutom tar det vår tid, vi kan ägna oss åt viktigare saker.

Naturvårdsvakterna har nu polisanmält alla händelserna.

– Vi hoppas att det kan få någon klarhet, och ett slut, säger Håkan Dahlgren.