Djurlik och vapen hamnar på tippen

Sprängmedel och konserverade ormar kan verka som udda föremål att försöka återvinna.

Men på Hagby är personalen van att hitta märkligt skräp.

Sörab tar emot extrema mängder skräp varje år, och det mesta lämnas in på den största stationen: Hagby återvinningscentral i Täby. Hit kommer allt det vanliga avfallet – men också det ovanliga.

– Efter att ha jobbat här i några år känns ingenting konstigt att få in längre. Det blir liksom vardag efter ett tag, säger Jennifer Carlsson, som jobbar på återvinningscentralen.

Vapen, flygplansmotorer, människobajs, ett hästhuvud, döda djur, uppstoppade djur och sprängmedel är några av de saker som har lämnats in genom åren. Men vid det här laget har Jennifer Carlsson blivit så pass van att det ändå är något annat som förvånar mest.

– Det allra konstigaste är nog när folk kommer med hemmabyggda elektronikuppfinningar, med sladdar och lampor som sticker ut åt alla håll, säger hon.

– Döda djur i burkar också, det är vanligare än man kan tro. De konserveras på det sättet och folk samlar på dem.

Djur konserverade i formalin är dock ett exempel på föremål som Hagby inte tar emot, men som de får in ändå. Andra exempel är sprängmedel, vapen, matavfall och läkemedel.

– Medicinfrågan får jag och mina kollegor cirka två till fem gånger om dagen, så det är den absolut vanligaste frågan. Läkemedel ska lämnas in på apoteken, säger Jennifer Carlsson.

Efter att ha jobbat här i några år känns ingenting konstigt att få in längre.

Nu är bostadsrätterna i Täby 21 procent dyrare per kvadratmeter

Täby Snittet på kvadratmeterpriserna i Storstockholm har nu sprängt 50 000-kronorsgränsen. I flera kommuner har priserna för en bostadsrätt stigit med över 20 procent det senaste året.

Täby är ett av områdena där priserna har skjutit i höjden mest. Numera kostar snitt-kvadratmetern 38 772 kronor, vilket visar på en ökning med 21 procent de senaste tolv månaderna.