ANNONS

Få djurplågare fälls – nu krävs hårdare tag

Kycklingar i en bur; fåglar; djurskydd; djurplågeri; fågelfarm; djurskyddslag; djurens rätt
En ny djurskyddslag är på gång. Brott mot djur kan straffas hårdare. Foto: Dmitry Melnikov
Djurskydd; Djurrättsjurist; Anette Cedergren; ny djurskyddslag
Djurrättsjuristen Anette Cedergren tillsammans med Simson.
Djurens Rätt; Camilla Björkbom; Ordförande; Ny djurskyddslag; Djurplågeri; Djurrättsorganisationer
Camilla Björkbom, ordförande i Djurens Rätt
Alltför få djurägare fälls för djurplågeri och straffen är milda.
Djurskyddsorganisationer vill se hårdare straff.
ANNONS

När Djurpolisen startade 2011 var målet fler fällande domar och hårdare straff för djurbrott. Så har det inte blivit. 2016 polisanmäldes 233 fall av misstänkt djurplågeri i länet. Ingen dömdes till fängelse. De flesta fall lades ned i brist på bevis. Maxstraffet för djurplågeri, fängelse i två år, har aldrig dömts ut.

Djurskyddshandläggare: Akutfall läggs på hög

I fallet Sheeva, valpen som torterades till döds av sin husse i Söderort, yrkade åklagaren på maxstraff. Djurägaren erkände, men tingsrätten dömde till 15 månaders fängelse. Försvarsadvokaten ansåg att straffet var för hårt och övervägde att överklaga. ”Det är trots allt ett djur vi pratar om och lagstiftningen ser ut som den gör, det är inte så vanligt att man dömer ut maxstraff”, sade hon i kvällspressen.

Maxstraffet kan bli fyra års fängelse

En ny djurskyddslag är på gång och väntas tidigast i höst. Camilla Björkbom, ordförande i Djurens Rätt, hoppas att regeringen går på utredarens förslag och inför grovt brott mot djurskyddslagen med maxstraffet fyra års fängelse.

Problemet är snarare att djurskyddslagstiftningen varken tillämpas korrekt, rättssäkert eller fullt ut, menar djurrättsjuristen Anette Cedergren.

– Med specialdomstolar för djurskydd kan detta leda till bra vägledande domar som även kan ändra rättspraxis och på så sätt höja statusen för djuren, säger hon.

ANNONS

Fakta

Omhändertagna djur i Stockholm 2016