ANNONS

Djursadist sätter skräck i kattägare

Missan är en av tre katter som råkat illa ut den senaste tiden.
Missan är en av tre katter som råkat illa ut den senaste tiden.
Röntgenbilderna visade att Missan hade en metkrok i magen (till vänster i bilden).
Röntgenbilderna visade att Missan hade en metkrok i magen (till vänster i bilden).
Flera katter har under hösten råkat illa ut i Akalla trädgårdsstad.

Två katter har hittats med metkrokar i magen.

Nu håller kattägare sina djur inomhus.
ANNONS

En djurplågare misstänks härja i Akalla och sätter traktens katt­ägare i skräck. Tre katter har under bara några månaders tid råkat illa ut.

Janes katt Missan kom en kväll i början på september hem och var nerdränkt från nos till svanstipp.

– Hon såg ut som en blöt trasa, var kletig och luktade mycket starkt av något som jag till en början inte kunde identifiera, berättar Jane.

Jane tog fram handdukar och torkade katten men misstänkte att något inte stod rätt till med henne.

När Missan under det följande dygnet började kräkas och även vägrade att äta eller dricka tog Jane och hennes man katten till veterinären. Och när hon röntgades upptäckte veterinären något makabert.

– Det visade sig att hon hade en metkrok av bly i magen som satt fast i magmunnen – med sänke och lina. Men hur katten fått i sig den kunde veterinären inte säga, berättar Jane.

En omfattande operation krävdes för att få ut kroken – men Missan överlevde.

Några dagar senare fick Jane reda på att en annan katt i området hade hittats inkletad i tigerbalsam.

– Då gick det upp för mig vad det var Missan luktade – och att det måste ha varit samma gärningsman som gett sig på de här båda katterna.

ANNONS

I början av november upptäcktes att ännu en katt i området hade fått en metkrok i magen. Ingrid Nordahl på HSB bekräftar händelsen.

– Det stämmer och styrelsen för trädgårdsstaden har nu gått ut med en varning till de boende att de ska hålla reda på sina djur, säger hon.

Jane tycker att det som inträffat är otäckt och berättar att många kattägare i trädgårdsstaden nu är oroliga för sina djur.

– Vem är det som gör det här? Det här börjar bli sjukt. Om någon gör så här mot djur undrar man ju vad mer de kan ta sig till. Jag kan såklart förstå att alla inte gillar katter men så här gör man inte, säger hon.

Hon berättar vidare att veterinären som tog emot Missan var helt bestört över det inträffade och inte hade en aning hur man tvingat i katten kroken.

– Veterinären sa till mig att det här gör man för att döda. Hade metkroken fått vara kvar ett tag hade katten dött av blyförgiftning.

Gunvor Lydin på Spånga-Tensta djurklinik har varit verksam som veterinär i 40 år. Hon vill inte spekulera i hur katterna kan ha fått i sig krokarna, men berättar att katter alltid är väldigt petiga med vad de äter och inte naturligt skulle svälja en krok.

– Endast vid två tillfällen har jag varit med om att en katt fått en krok på sig men då har den fastnat i tungan när de bitit i en fisk, säger hon.

Närpolisen i Kista uppmanar kattägarna att göra en polisanmälan.

– Vi vill såklart veta när det har gått begått brott, säger Maria Fährlin, tillförordnande närpolischef i Kista.

Inte heller Jane vill spekulera i vem som kan ligga bakom fallen men hon tror att djuren utsatts för djurplågeriet i området.

Och numera hålls Missan inomhus.

– Hon har varit vår katt – och vandrat i området – i 12 år. Och ingen har någonsin klagat eller haft några invändningar mot henne. Nu skulle jag jättegärna vilja komma i kontakt med de andra kattägarna för att försöka få mer klarhet i vad som hänt dem.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.