Djursholm förlorade VRG-kampen på hemmaplan

Richard Wahlström, Vera von Otter och Julia Kamal - De tre elevkårsordförandena på VRG.
Richard Wahlström, Vera von Otter och Julia Kamal - De tre elevkårsordförandena på VRG.
Louise Carlström och Stephanie Gordin i talangjakten.
Louise Carlström och Stephanie Gordin i talangjakten.
Fullpackat i aulan.
Fullpackat i aulan.
På Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm avgjordes den årliga VRG-kampen mellan de tre gymnasieskolorna i Stockholm.
– Vi har planerat det här i ett halvår och det är superroligt att det äntligen är dags, säger Richard Wahlström, ordförande för elevkåren på Odenplan.

I en fullspäckad aula på Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm sitter elever från de tre gymnasieskolorna i den gamle författarens namn, Viktor Ryberg Jarlaplan, Viktor Ryberg Odenplan och ”hemmagymnasiet” Viktor Rydberg Djursholm. De har samlats för att tävla mot varandra i VRG-kampen, en årlig tävling skolorna emellan om äran att vara det bästa VR-Gymnasiet i Stockholm.

– Vi har planerat det här i ett halvår och det är superroligt att det äntligen är dags. Jag ser fram emot den här dagen och hoppas den blir lyckad för alla, säger Richard Wahlström som är ordförande för elevkåren på Odenplan.

Louise Carlström och Stephanie Gordin utför en låt under talangjakten. Foto: Jens Kassnert

Dagen inleds med en talangjakt i den fyllda aulan där både dans, sång och instrumentspelande framförs. Juryn består av rektorerna från de tre gymnasieskolorna.

– Det här evenemangen bidrar till ett samarbete mellan eleverna. De planerar och genomför dagen och tränar på sätt sitt ledarskap. Idag tävlar vi mot varandra men alla andra dagar jobbar vi tillsammans, säger Djursholms rektor Kristy Lundström.

”Önskar att allt går felfritt”

Efter talangjakten tar en frågesport vid innan det är dags för dagens stora publikfest, fotbollsturneringen. Förväntningarna på dagen var stora hos de tre ordförandena.

– Vi hoppas att Jarlaplan vinner. Nej, jag skoja. Däremot om jag får önska något är det att allt går felfritt och att många tar sig hit, säger Jarlaplans ordförande Vera von Otter.

De tre ordförandena från respektive elevkår har en viktig roll i sammanhanget. De är de som har ansvaret för att VRG-kampen kan genomföras. För Djursholms nyinvalda ordförande Julia Kamal är det lite speciellt att arrangera dagen på hemmaplan.

Stort förtroende

– Vi har ett stort ansvar och för mig som är ny känns det extra viktigt. Att vara ordförande är ett  förtroende som jag ska leva upp till, säger Julia Kamal.

När pyroteknikröken har lagt sig över fotbollsplanen och poängen är inräknade står Jarlaplan som segrare för andra året i rad och får behålla den åtråvärda vandringspokalen under det kommande läsåret.

– Nu är vi helt slut. Det har varit riktigt roligt att genomföra dagen efter så lång planering och vi är glada att så många elever kom på en annars ledig dag. Men tyvärr fick Vera von Otter rätt, att Jarlaplan sulle vinna, säger Richard Wahlström.