Djursholmsbibliotek ställer ut flyktingbarnens konst

Edris Jafari kom till Sverige från Afghanistan. Nu vill han börja i skolan. I framtiden drömmer han om att bli ingenjör.
Edris Jafari kom till Sverige från Afghanistan. Nu vill han börja i skolan. I framtiden drömmer han om att bli ingenjör.
Framtidens konstnärer återfinns på Pärlans flyktingsboende. Tillsammans med Danderyds konsthall har barnen där ställt ut konst på Djursholms bibliotek.

– Jag ritar ett träd, säger Edris Jafari, 10 år, och pekar på teckningen framför honom.

Det är han inte ensam om. De flesta av barnens teckningar föreställer träd, hus, hav eller hjärtan. Och så en och annan pirat förstås.

– Många föreställer sig att deras teckningar ska handla om trauman, men de målar livsbejakande, som vilka barn som helst, säger konstnären Nelly Strömberg.

Hon kommer hit en gång i veckan för att måla med barnen. Det har hon gjort sedan december.

– Det är spännande, vi får in nya människor i Sverige och det här är ett sätt att möta dem, säger hon.

Men det är inte bara Nelly Strömberg själv som får något ut av målandet. Enligt boendets personal har målarstunderna bidragit till föra barnen närmre varandra.

– I början var det mer bråk, många pratar inte samma språk och ville hålla sig för sig själva, men nu sitter de och målar tillsammans, säger Hend Al-Blebish, som jobbar som tolk och boendestödjare på Pärlan.

Barnens målningar finns nu att skåda på Djursholms bibliotek. Nelly Strömberg är medlem i föreningen Danderyds konsthall, och det är de som arrangerat utställningen.

– Vi brukar alltid ha en utställning till alla hjärtans dag, i år tänkte vi att vi gör något för flyktingarna istället, säger hon.

Namnet på utställningen är Fred och kärlek, och det är också temat på verken som ställs ut. Tavlorna kommer att hänga på biblioteket fram tills den 25 februari.

Barnen är glada över att få måla, men de flesta verkar ändå ha något annat än att bli konstnärer överst på önskelistan.

– Jag längtar efter att få börja skolan, skriv det i tidningen, säger Edris Jafari.

Han har varit på Pärlan sedan i december. På de månaderna har han lärt sig svenska, och nu vill han börja i en vanlig skola.

– Barnen är så ambitiösa, de lär sig otroligt fort och längtar verkligen efter att få börja skolan, säger Hend Al-Blebish.