ANNONS

Djursholmsbo bakom ny trygghetssatsning

Med hjälp av en nyutvecklad app vill Djursholmsbon Alexis Nicou nu göra grannsamverkan mer effektiv.
Med hjälp av en nyutvecklad app vill Djursholmsbon Alexis Nicou nu göra grannsamverkan mer effektiv.
Att gannsamverkan är en viktig del i att förebygga inbrott i bostadsområden är något som Djursholmsbon Alexis Nicou vet om.

Med hjälp av en nyutvecklad app vill han nu göra grannsamverkan mer effektiv.
ANNONS

I förra veckan berättade Lokaltidningen Mitt i om en inbrottsvåg i Danderyd och bland annat Vallentuna. I november polisanmäldes 15 inbrott, en nära fördubbling jämfört med samma månad förra året.

– Vi har haft mycket stök i Danderyd de senaste åren och det lär inte bli lugnare, säger Alexis Nicou som sedan ett par år tillbaka bor i Djursholm.

Han har utvecklat en grannsamverkansplattform som ska underlätta grannsamverkan i framtiden.

– Grannsamverkan är en viktig del för att jobba mot att minska antalet inbrott. Men få har tid och energi att lägga på grannsamverkansarbetet.

Resultatet blev gratisprogrammet Coyards. Syftet är att grannar i ett visst område på ett snabbt och enkelt sätt kan kontakta varandra för att varna eller uppmärksamma varandra om något har hänt eller att man ska hålla ögonen öppna.

– Det blir ett komplement till den vanliga, befintliga grannsamverkan. Eftersom du som användare själv skapar dina grupper väljer du också vilka du vill kontakta. Då får de ett pushmeddelande i sin telefon eller dator.

Finns det risk att programmet missbrukas?

– Klart att det kan missbrukas men om någon använder plattformen på ett sätt som den inte är ämnad för kan man som administratör på ett enkelt sätt stänga av den berörda medlemmen.

En annan funktion är att kommuner kan ringa in ett område och snabbt få ut information om till exempel en pågående brand eller vattenläcka till berörda.

ANNONS

– Sådan information finns ju på kommunens hemsida. Men hur ofta besöker man den, egentligen? Jag tror att det här kan bli ett mycket lättare sätt att få ut information på.

Kommunpolisen Stefan Dahlgren känner till appen men vet inte så mycket mer om alla dess funktioner.

– Jag ska få en föredragning om den under veckan. Men utifrån det lilla jag vet låter det som en bra grej, säger han.

ANNONS