ANNONS

Djursholmsbor lägger stort bud för att bygga för äldre

Ett vård och omsorgsboende ska byggas på marken, inget annat.
Ett vård och omsorgsboende ska byggas på marken, inget annat.
Det planerade äldreboendet i Djursholm har fått en ny aktör. Två Djursholmsbor erbjuder kommunen dubbla priset för marken och vill bygga boende för äldre på platsen.
ANNONS

Det utdragna ärendet om ett äldreboende i Djursholm, kvarter Ginnungagap, skickades tillbaka till byggnadsnämnden som får ta fram en ny detaljplan efter kommunfullmäktigebeslut i februari.

Ärendet kring Ginnungagap har pågått sedan 2014 då kommunen ville få fram boendeformer för äldre. Sedan dess har planen ändrats och överklagats. Och ändrats och överklagats igen.

Nu kliver två Djursholmsbor in i handlingen och dubblar budet på marken.

Tedde Jeansson och Johan Nordström erbjuder kommunen 80 miljoner för att köpa en del av marken och bygga ett bostäder för äldre med ett 40-tal bostadsrätter. På en total boyta om 4 000 kvadratmeter på två våningar.

Ändrade förhållanden

Vectura Fastigheter AB köpte under 2018 en del av kvarteret för att uppföra vård- och omsorgsboende. Markpriset för del av fastigheten var då 42 miljoner kronor och omfattade 5 000 kvadratmeter.

Markförsäljningen till Vectura Fastigheter villkoras av att en ny detaljplan för kvarteret Ginnungagap vinner laga kraft. Något den ännu inte har gjort i och med februaris fullmäktigebeslut.

– Vi undrar om kommunen verkligen tänkt rätt då de vill placera ett vård och omsorgsboende på platsen snett mitt emot Vasaskolan. Ett sådant boende behövs i kommunen men det borde finnas annan lämplig plats för det, säger Tedde Jeansson.

Inget svar från politiker

Deras erbjudande har skickats till kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M) samt till samtliga partiers gruppledare i Danderyd.

Något svar på erbjudande har de inte fått trots att det har gått över en månad.

ANNONS

– Nej, vi har inte fått någon respons. Hanna Bocander har inte svarat på budet och heller inte återkopplat till oss. Vi tycker inte att det är fel att det ska byggas något där men det är konstigt att man bygger ett sådant stort projekt som ingen verkar vilja ha, säger Tedde Jeansson.

Ska passa in i miljön

I sitt erbjudande skriver de att deras avsikt är säkerställa att deras projekt blir väl mottaget av förutom målgruppen för bostäderna även närliggande omgivning och övriga kommuninvånare. Ett konkret förslag skulle tas fram i samarbete med kommunen.

– Lika väl som det saknas vård och omsorgsboende behövs det boende dit äldre villaägare kan flytta. Detta skulle innebära att fler barnfamiljer kan flytta in till kommunen. Vi anser att marken på Ginnungagap  2 skulle vara en väldigt attraktiv område att bygga seniorboende på. Det är en plats nära till torget och både buss och tåg i närheten.

Kommunen: Inget att diskutera

När Mitt i når Hanna Bocander meddelar hon att det inte är aktuellt att bygga annat än ett vård och omsorgsboende på marken.

– Nej, det här är fullständigt oseriöst. Vi har ett behov att ett vård och omsorgsboende och har sålt marken för att det ska bli ett sådant. Så länge de inte vill bygga detta finns det inget att diskutera, säger hon.

Det är ren obstruktion och har i syfte att vilseleda kommuninvånarna

Hanna Bocander

Bocander har tagit till sig av kritiken och menar att kommunen hade kunnat göra annorlunda i kommunikationen med invånare. Det har blivit fel från början i detta ärende.

Det är ren obstruktion och har i syfte att vilseleda kommuninvånarna, att tro att kommunen skulle kunnat få mer betalt än vad vi har fått. Men hade vi sålt marken för att det skulle byggas bostäder där hade vi kunnat få ett betydligt högre pris, men det är inte som ska byggas där, avslutar hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.