ANNONS

Djursholmsväg i mörker även nästa vinter

På Näsbyvägen är det svart.
På Näsbyvägen är det svart.
På Näsbyvägen i Djursholm har belysningen plockats ner. Ingen ny belysning är på väg upp på länge.
– Många verkar dessutom försöka sätta hastighetsrekord här, säger en boende i närheten.
ANNONS

Boende i närheten av Näsbyvägen, som går igenom Djursholms golfbana upp till Täby, upplever att det är mörkt under vinterhalvåret. Sträckan är vältrafikerad av både bilar, cyklister och gående. Förutom att vägen är slingrig och smal vilket försvårar omkörningar är det kolsvart efter att solen har gått ner.

– Det är mycket obehagligt att cykla eller gå längs Näsbyvägen. Bilarna använder denna väg som smitväg och kör väldigt fort, säger en boende på vägen intill.

Tidigare stod där trästolpar som i somras plockades ner då de bedömdes att inte hålla rätt kvalitét, sedan dess har tillfällig belysning kommit upp på en liten sträcka.

Men vid golfbanan och den del som ligger närmast Täbygränsen är det fortfarande mörkt. Där sätts inga lyktstolpar upp då kommunen väntar på en ny gångbana.

– Sätter vi upp nya lyktstolpar nu skulle vi få ta ner dem när gångbanan ska till, det skulle bara kosta pengar. För de som rör sig inom Danderyds kommun finns belysning i alla fall, säger Emil Andersson på anläggningsavdelningen på tekniska kontoret.

Näsbyvägen vid golfbanan, mellan Bråvallavägen och Täby kommungräns. Foto: Åsa Sommarström

Bäddar för farliga omkörningar

Enligt kommunens egna mätningar håller bilarna hög hastighet sett till hastighetsbegränsningen. I underlaget till den nya gång- och cykelvägen skriver kommunen att vägen är slingrig med skymda krön och kurvor, vilket inverkar negativt på säkerheten för de cyklister som cyklar utefter sträckan.

Den nya gångbana som kommunen väntar på är planerad till 2019. Det blir mörkt längs sträckan även nästa vinter.

ANNONS

– Det planeras för anläggande av gång- och cykelväg utmed Näsbyvägen. Om all planering går bra så skulle ett byggande kunna påbörjas 2019, säger Jonas Frejd som är anläggningschef på tekniska kontoret.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.