Dna-analys kan påverka framtida utredningar

Trots att dom för Runbymordet fallit fortsätter polisen intressera sig för mördarens dna-profil.

En särskild analys av mördarens signalement kan komma att påverka framtida utredningar.

Innan den nu dömde mördaren kunde gripas skickades dna-profilen ner till Holland för en särskild analys för att eventuellt få fram signalement. Den analysen är fortfarande inte klar men intresserar både polis och åklagare – trots att brottet är uppklarat.

– Det är intressant att se hur den stämmer överens med verkligheten, säger åklagaren Robert Näppi.

Erfarne mordutredaren Mikael Wessling, som jobbade med Runbymordet, säger att ett lyckat resultat skulle kunna påverka framtida mordutredningar.

– Det skulle kunna betyda hur mycket som helst. Det skulle ge vägledning för vår spaning, säger han.

Utvecklingen inom dna-forskningen går snabbt framåt och redan idag går det att få ett relativt utvecklat signalement med hjälp av dna, berättar Marie Allen som är professor i rättsgenetik på Uppsala universitet.

– En dna-analys kan ge svar på färg på ögon och hår, om personen har bred eller smal näsa, stor eller lite mun, rakt eller lockigt hår, säger hon.

Marie Allen säger att tillförlitligheten varierar beroende på färg och flera andra faktorer.

– Man har avvaktat med att använda sig av det här rutinmässigt eftersom det kan leda utredningar fel. För att undvika det är det viktigt att det används som sannolikhet och inte som en sanning.

Samtidigt tyder allt på att domen mot den 19-årige Väsbybon som dömdes för mordet står sig. Försvaret har tidigare yrkat på vård framför fängelse och åklagaren Robert Näppi kommer inte att överklaga domen – trots att rätten inte gick på hans linje när det gällde uppsåtet till brottet.

– Eftersom det inte påverkar påföljden finns ingen anledning att överklaga, säger åklagaren Robert Näppi.