ANNONS

Dna-dusch ska stoppa rånen mot guldbutiker

Varje butik har sin egen alldeles unika sprej vilket gör att rånaren kan bindas till just den butiken.
Varje butik har sin egen alldeles unika sprej vilket gör att rånaren kan bindas till just den butiken.
Med hjälp av ett osynligt dna-medel som sköljer över rånaren hoppas polisen kunna få stopp på den rånvåg som drabbat guldsmedsbutiker i länet.
ANNONS

Två år i rad har antalet butiksrån minskat, men inte vad gäller guldsmedsbutikerna. Tvärtom ökade rånen mot guld- och uraffärer med omkring 50 procent under 2011, enligt Svensk Handels bedömning.

– Det finns ingen officiell statistik men vår bedömning är att det har ökat otroligt mycket. En stor del av förklaringen ligger i det höga guldpriset, säger Per Geijer, säkerhetschef vid Svensk Handel.

Nu hoppas polisen kunna få fast fler gärningsmän med hjälp av så kallat smart dna, en osynlig vätska som innehåller en dna-sträng hämtad från växtriket.

Vid ett rån sprutas ämnet ut över rånaren och stöldgodset som därmed kan kopplas till brottet och butiken.

– Varje butik har sitt unika dna, vilket gör att vi med hundra procents säkerhet kan veta att den som har medlet på sig har varit i affären när brottet begicks, säger Anders Burén, chef på spanings-roteln på länskriminalpolisen.

Medlet, som är oerhört svårt att få bort, syns först när det belyses med en särskild typ av UV-lampa som polis i yttre tjänst nu har tillgång till.

Än så länge har ett tjugotal guldbutiker i länet installerat DNA-skyddet, men polisen hoppas att ännu fler ska välja att investera i säkerhetssystemet.

– Ska det här få effekt så kräver det att vi får en bra spridning. För oss är det ett oerhört bra bevismaterial, men det är inte gratis för butikerna som måste avgöra om de tycker att det är värt det, säger Anders Burén.

Butikskedjorna Guldfynd och Hallbergs guld har valt att satsa på smart dna-system i de butiker som varit mest utsatta för rån i Storstockholm. Sedan skyltar som informerar om det nya säkerhetssystemet satts upp har butikerna inte drabbats av fler rån.

ANNONS

– Jag tror att rånarna känner att det är en större risk att bindas till brottet och att de hellre väljer en annan butik, säger Niklas Tengberg, säkerhetschef för Iduna AB som äger Guldfynd och Hallbergs guld.