ANNONS

Dna-lack ska hejda tjuvar

Närpolisen Claes Stjernström visar Margareta och Lars Hedin hur det ser ut när man belyser dna-lacket som penslats på parets silver med ultraviolett ljus.
Närpolisen Claes Stjernström visar Margareta och Lars Hedin hur det ser ut när man belyser dna-lacket som penslats på parets silver med ultraviolett ljus.
Ett lack på värdefulla föremål ska underlätta polisens arbete med att koppla tjuvar till inbrott.

Lars och Margareta Hedin i Fornudden är bland de första i Sverige som får tillgång till dna-tekniken – något som även 499 andra hushåll i grannskapet kan få.
ANNONS

Närpolisen Claes Stjernström sätter stort hopp till försöket med så kallad märk-dna i de inbrottsdrabbade områdena Fornudden och Persudde.

– Är det här så brottsförebyggande som vi har tänkt, då kommer vi inte att ha några inbrott här, säger han.

I ett första försök i Sverige ska 500 villaägare i Stocksund i Danderyd, 500 i Sticklinge på Lidingö och 500 i Fornudden/Persudde i Tyresö ges möjlighet att få märk-dna penslat på sina värdefulla föremål.

Lars och Margareta Hedin, initiativtagare till en av få grannsamverkansgrupper i Fornudden/Persudde, är bland de första som får del av tekniken, som tidigare prövats framgångsrikt i Storbritannien.

– Det här är en fantastisk chans. Vi drabbades av inbrottsförsök för många, många år sedan. Det jag minns mest var barnens oro för att någon skulle komma när de var ensamma hemma, säger Margareta Hedin.

Att använda dna-lacket är enkelt – ungefär som att pensla på ett nagellack. På en yta om cirka fem millimeter, gärna vid en upphöjning eller en sänka, penslar Claes Stjernström på den mjölkvita vätskan på paret Hedins smycken och silverbestick.

– Men det ska också gå bra att sätta det på kanten på mobiltelefoner, datorer och tavlor – ja allt man tycker är värdefullt, säger han.

Varje flaska innehåller en unik blandning som är helt osynlig i vanligt ljus. Men när man belyser den med ultraviolett ljus ger den ifrån sig ett färgglatt sken.

Om poliser hittar misstänkt stöldgods kan de lysa på föremålen – och med hjälp av dna:t hitta dess rätta ägare. Samtidigt, påpekar Stjernström, gör lacket det svårare för tjuvarna att prata bort hur de kommit över värdesakerna.

ANNONS

Hans stora förhoppning är dock att tjuvarna ska vända redan vid ytterdörren, när de upptäcker det förebyggande klistermärke som ingår i dna-paketet. Märkets tydliga budskap är nämligen att tjuvar inte behöver göra sig besvär eftersom alla värdefulla föremål i huset är dna-märkta.

– Dna-lacket gör det ju betydligt svårare för tjuvarna att få betalt för stöldgodset. Alla pantbanker har uv-lampor som de belyser samtliga nya föremål med, säger han.

Att just Fornudden och Persudde valts ut som försöksområde beror på att det är en av länets mest inbrottsdrabbade platser.

– Risken att drabbas av inbrott i Fornudden/Persudde är fyra gånger så hög som i övriga Tyresö. Vi har försökt att få villa­ägarna här att starta grannsamverkansgrupper, men misslyckats. Nu hoppas vi på det här, säger Claes Stjernström.

Avskräckande klistermärke.

Fakta

Informationsmöten i skolmatsalen

Försöket med märk-dna bekostas av olika försäkringsbolag och tre företag som tillverkar dna-lack.

Närpolisen i Tyresö håller informationsmöten om märkningspaketen i Fornuddens skolas matsal den 3, 4, 10 och 11 mars klockan 19.00.

De som lyssnar på informationen och bor i Persudde och Fornudden kan få ett märkningspaket gratis. Först till kvarn gäller.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.