DO-flytt ska bidra till minskat utanförskap

Före detta Kämpingeskolan ska rivas och lämna plats för en ny förvaltningsbyggnad.
Före detta Kämpingeskolan ska rivas och lämna plats för en ny förvaltningsbyggnad.
Nu planeras det en flytt för DO och utbildningsförvaltningen till Järva.

Nedlagda Kämpingeskolan i Tensta och Bredbyskolan i Rinkeby kan bli arbetsplats för över 500 anställda.

Diskrimineringsombudsmannen, (DO), med sina drygt 100 anställda, ska flytta sin verksamhet till Tensta eller Rinkeby. Det är ett led i regeringens politik mot utanförskap.

I torsdags beslutade även utbildningsförvaltningen att flytta verksamheten till Tensta. Tanken är att de ska dela lokaler med Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning, som planerar att flytta tillbaka från Lunda nästa år.

Ann-Katrin Åslund (FP), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, tycker att utflyttningen av både DO och utbildningsförvaltningen är väldigt positiv för området.

– Vårt parti har jobbat länge med just utflyttning av förvaltningar. Det blir mer liv och rörelse på ett annat sätt i stadsdelen, till exempel på lunchrestaurangerna eller i centrum, säger hon och tillägger att det är viktigt att understryka att flytten inte löser problemen med den höga arbetslösheten.

Hösten 2014 var det tänkt att spaden skulle sättas i jorden för att bygga ett nytt förvaltningshus i Tensta där Kämpingeskolan ligger.

– Om det ska skapas plats för utbildningsförvaltningen också så tar det nog lite längre tid. Men det får det vara värt, säger Ann-Katrin Åslund.

För DO är det den numera nedlagda Bredbyskolan i Rinkeby som är på tal.

Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm stad och Rinkebybo, säger att de från partiets håll länge har krävt att man ska flytta fler förvaltningar till Järva.

– Visst är det bra att fler arbetsplatser kommer hit. Men man kan ifrågasätta varför det är just DO som ska flytta hit. Det signalerar att ”här bor det en massa invandrare, då kan DO behövas här”. Nu kan jag förstå varför det blir just DO, eftersom de behöver nya lokaler, men det hade varit intressant om någon annan institution kunde flyttas hit i stället, säger hon.

Hon tycker att det var ”fullständigt vettlöst” att lägga ner stadsdelsförvaltningen i Rinkeby, som faktiskt servade folk.

– Samma sak i Husby, det är rätt absurt att man lägger ner förvaltningar lokalt som erbjuder folk som bor i området service.