ANNONS

Dobermann nära att döda Simson

Lars Engström var ute och gick med dvärg­schnauzern Simson på Gärdet när de plötsligt blev attackerade.

En stor svart dobermann rusade ut ur skogen och försökte bita ihjäl Simson.
ANNONS

Lars och hans fru Birgitta Engström har flera gånger varit hundvakter åt dvärgschnauzern Simson när ägarna var bortresta. Den 13 januari i år hade Lars bestämt sig för att ta en promenad med Simson på Gärdet, något de gjort flera gånger tidigare.

Men den här dagen blev inte som de andra.

Lars och Simson gick längs med slingan på Ladugårdsgärdet när en stor svart dobermann gick till attack. Simson var inte kopplad, men gick bara två meter från Lars.

– Jag tittade bort och såg en stor dobermann som kom rusande ut från skogen, rakt mot Simson, och högg tag i halsen på honom, säger Lars Engström.

Den attackerande hunden var inte kopplad och gick till angrepp helt oprovocerat. Lars kastade sig över hunden och försökte rycka upp dess käkar som var runt Simsons hals.

– Men han var helt blockerad. Då trodde jag att Simson skulle dö. Hunden försökte döda honom, säger Lars Engström.

I tumultet dök plötsligt ägaren till den attackerande hunden upp och hjälpte till att få bort den. Simson var då svårt skadad och blödde. Även Lars hade blivit biten flera gånger och blödde från ena handen.

– Jag hade ett stort bett i handen och Simson ett stort jack i halsen. Jag var förbannad och frågade vad han hette och varför hans hund gick lös, säger Lars Engström.

Men mannen ville bara uppge sitt efternamn och försvann snabbt från platsen, utan att svara på några fler frågor eller lämna sitt telefonnummer.

ANNONS

När Simsons husse Sune Olofsson kom hem igen från resan och fick reda på vad som hade hänt blev han mycket upprörd.

– Det var en chockerande upplevelse för oss. Han är ganska liten, Simson, så det kunde ha slutat riktigt illa. Vi fick åka in med honom till en veterinär för halsen svullnade upp, säger Sune Olofsson.

Simson har efter attacken opererats två gånger på grund av skadorna, och haft ett dräneringsrör i halsen.

Sune Olofsson är kritisk till att ägaren inte hade dobermannhunden kopplad och dessutom bara försvann från platsen.

– Det är helt förkastligt. För det första ska man ta ansvar för vad ens hund gör. Då måste man tala om vem man är och lämna telefonnummer, säger han.

Efter operationerna har Simson tillfrisknat snabbt och ser ut att klara sig bra efter attacken.

– Det är en helt fantastisk hund, vi har haft honom sedan han var valp. Han är inte aggressiv på något sätt, är aldrig i slagsmål med andra hundar och fungerar väldigt bra med barn, säger Sune Olofsson.

Ladugårdsgärdet är ett frirastområde för hundar – men ägaren har fortfarande ansvar för att ha uppsikt över sin hund och vad den ställer till med.

På polisens djurskyddsgrupp i Stockholm har man märkt av att antalet tillsynsärenden ökat. Under 2011 var det runt 1 200 fall i länet.

– Generellt i Stockholm så är det koppeltvång som gäller i de offentliga parkerna, säger Joakim Johansson, gruppchef på djurskyddsgruppen. Att bryta mot det är ett bötesbrott. Sedan är man ersättningsskyldig till det som ens hunden ställer till. Man är alltid skyldig att ha tillsyn över sin hund, oavsett om den är i koppel eller går lös. Om hunden skadar en människa kan ägaren bli skyldig till vållande till kroppsskada eller misshandel. Vi kan även omhänderta hunden om det behövs.