Dockan Lisa ska få ny mamma

Line Matthäi och Märta Hansson hjälps åt att slå in Lisa som Line har blivit för stor för. ”Jag fick henne av min farmor när jag var två. Lisa var min bästa leksak”, berättar Line.
Line Matthäi och Märta Hansson hjälps åt att slå in Lisa som Line har blivit för stor för. ”Jag fick henne av min farmor när jag var två. Lisa var min bästa leksak”, berättar Line.
Vissa barn får fler julklappar än de hinner öppna. Till andra barn kommer tomten knappt alls.

Det ska Vallentunaborna Lotta Matthäi och Sonja Asklund ändra på.

Över 700 medlemmar på två dagar. Facebookgruppen ”Alla barn har rätt till en fin jul” fick mängder med medlemmar och hurrarrop när den startades i förra veckan.

Bakom gruppen står Vallentunaborna Lotta Matthäi och Sonja Asklund som nyligen beslutade sig för att sprida julglädje till de barn som inte brukar överösas av paket på julafton.

Vid tre tillfällen fram tills jul ska de samla in de paket som Vallentunaborna bestämt sig för att skänka till behövande barn och ungdomar.

Paketen skänks därefter till exempelvis Norrortskyrkan och kvinnojouren i Vallentuna samt till flyktingboendet i Bällsta där en grupp tonårskillar bor.

Redan efter någon dag hade initiativtagarna Lotta Matthäi och Sonja Asklund skramlat ihop ett 50-tal julklappar som de fått från kompisar och hittat i sina egna förråd.

– Mina egna barn tycker att det här är jätteroligt. De letar reda på leksaker som de inte använder längre. Det var nästan min dotters idé, hon började tänka på de barn som inte får några paket, säger Lotta Matthäi.

Tjejerna uppmuntrar nu Vallentunaborna att rota fram oanvända saker som familjer inte behöver längre. Eller, om man vill köpa något nytt, bidra med det man själv har råd med.

De som har häst kan till exempel ge bort en ridlektion, tipsar de på sin facebooksida. Enda kravet om man skänker begagnade saker är att de ska vara hela och rena.

– Det finns barn som får så många julklappar att de inte öppnar eller använder alla. Man kan ge bort ett paket eller flera, det viktiga är att man gör ett barn glad, säger Lotta Matthäi.

Hon tror att behovet av julklappar till behövande barnfamiljer kan vara större än man tror.

– Jag tror att det finns ett stort mörkertal. Familjer som finns men inte syns, säger Lotta Matthäi.

Tjejerna har även fått paket från olika företag i Vallentuna som har valt att sponsra dem.

De Vallentunabor som vill skänka julklappar kan göra det vid Mathiasgården i Vallentuna.

Den 27 november samt den 4 och 12 december mellan klockan 17–20 på kvällarna kommer tjejerna att stå där och ta emot paketen.

Förutom organisationer i Vallentuna kommer även Täby församling, S:ta Clara kyrka och ett ungdomsboende i Väddö att ta emot gåvorna.