ANNONS

Död i Somalia – men inte i Sverige

Ilyas Hassans pappa kan inte registreras som död i Sverige eftersom han dog i Somalia. Under tiden fortsätter hans bidragspengar rulla in på kontot och döttrarna förlorar efterlevnadsbidrag.
ANNONS

Ilyas Hassans pappa dog i Somalia av en hjärtattack för snart två månader sedan.

Men i Sverige lever han fortfarande – på papperet och i folkbokföringsregistret.

Hans familj i Sverige har fått avslag på dödsintygsansökan – ett intyg som krävs för att en människas död ska kunna registreras i folkbokföringen. Anledningen till avslaget är att det inte finns någon statsmakt i Somalia som kan utfärda dokument som dödsintyg och id-handlingar, som Sverige godkänner.

– Det är frustrerande och orättvist, svenska myndigheter har ändå ett ansvar för svenskar som dör i andra länder och vad händer med oss anhöriga, frågar sig Ilyas Hassan.

Under tiden fortsättar Ilyas Hassans pappas pensionsbidrag rulla in på kontot. Och pappans två döttrar som är under 18 år förlorar efterlevnadsbidrag.

– Det finns några få länder, som Somalia, där det är sådana här bekymmer. Att myndigheterna inte kan garantera att intygen är äkta. Det är jättetråkigt för dem som blir drabbade, säger Ulrika Lundström vid Skatteverket.

Förutom Somalia kan också anhöriga till personer som avlider i Syrien få liknande problem.

Hur många som fått avslag på dödsintygsansökan, som avlidit i utomlands, och fortfarande finns folkbokförda i Sverige kan man på Skattverket inte svara på.

Så det kan finnas fler som förlorar bidrag och får bidrag trots att de är döda?

ANNONS

– Ja, så kan det vara.

ANNONS