Döda djur dumpas intill hennes hem

I ett års tid har det dumpats döda djur och slaktavfall av vilt intill en parkeringsplats på Vädersjövägen utanför Tungelsta. Sanna Nöjd bor precis intill platsen. ”Lukten är fruktansvärd”, säger hon.
I ett års tid har det dumpats döda djur och slaktavfall av vilt intill en parkeringsplats på Vädersjövägen utanför Tungelsta. Sanna Nöjd bor precis intill platsen. ”Lukten är fruktansvärd”, säger hon.
En dumpningsplats med döda djur har växt fram utanför Tungelsta, till grannarnas ilska och obehag. Ihjälslagna kaniner och slaktat vilt lämnas på marken.

– Vi kommer att polisanmäla så fort vi hittar en misstänkt, säger viltvårdaren Leif Johansson.

Den mystiska dumpningen har pågått i ett års tid vid en parkeringsplats på Vädersjövägen i västra Tungelsta.

Grannen Sanna Nöjd möttes först av ett vildsvinshuvud på platsen förra hösten.

Några månader senare gjorde hon nästa fynd: En plastsäck med döda kaniner i.

Kadaverdumpningen har fortsatt med ett par månaders mellanrum, säger hon, och nu har nya dumpningar gjorts.

När Lokaltidningen Mitt i är på plats ser vi två vildsvinshuvuden på marken och ett djurskelett.

Sanna Nöjd och hennes grannar har ofrivilligt fått en olovlig djurkyrkogård till granne.

– Vi tror det är samma person bakom alla dumpningar. Det är en fruktansvärd likdoft när det precis dumpats, och det sprider sig med vinden. Även rådjurs- och älgrester har lämnats här, säger Sanna Nöjd.

Ibland har kadavren legat i plastsäckar, ibland bara rätt upp och ner.

Leif Johansson som är ansvarig viltvårdare i området säger att han inte varit med om något liknande.

– Det är olagligt att dumpa döda djur på någons mark så här, ett jävla oskick. Slaktrens ska du göra dig av med i skogsområdet där du slaktat viltet. Vildsvinen vi hittar här har inte skjutits och slaktats på denna mark, men kadavren har körts och lämnats på marken här.

Lina Hagström på Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund, har samma uppfattning.

– Vildsvinsrenset borde ha grävts ner, om man inte misstänkt smitta för då skulle det ha destruerats i stället. Slaktbiprodukter ska grävas ner eller skickas på destruktion.

Kaninerna har slagits ihjäl och lagts i en plastsäck på platsen, enligt Leif Johansson.

– Vår teori är att det handlar om någon kaninuppfödning i trakten, där man av någon anledning vill minska antalet kaniner. Det har rörts sig om ganska många, 10–20 kaniner av det vi kunnat identifiera. Vi kommer att ha området under bevakning nu och polisanmäla om vi ertappar någon. Detta är jävligt tråkigt för de som bor här.

Fakta

Slaktrester får inte lämnas ute

Det finns företag som samlar in döda djur och kör dem till godkända anläggningar för förbränning. För sällskapsdjur finns det flera godkända kremeringsanläggningar. Döda djur får i vissa fall grävas ner, men aldrig lämnas ute på marken.

Slaktbiprodukter från jakt kan lämnas i skogsjorden på platsen där det dödats, om lokala miljöbestämmelserna tillåter det.

Den som bryter mot reglerna riskerar åtal.