Döda fiskar sprider rutten stank vid sjön

Tidigare i våras dog tusentals fiskar i Öringesjön och fortfarande ligger ruttnande fiskar kvar vid strandkanterna.

Tyresö kommun har än så länge inga planer på att plocka upp dem.

Flera läsare har hört av sig till Lokaltidningen Mitt i efter artikeln om fiskdöden i Öringesjön i början av april. En del berättar att det luktar illa och att det fortfarande ligger döda fiskar och guppar längs strandkanten. Andra undrar om man över huvudtaget kommer att kunna bada där i sommar.

En av dem som sett mycket döda fiskar längs strandkanten är Linda Svensk, vars barn räddade flera hundra gäddor vid Slumnäsvägen, genom att kasta ut dem på djupare vatten.

– Det luktar ända upp till vårt hus. Det är synd att sjön känns så ofräsch. Man vill ju att den ska vara sund och att det ska kännas bra att bada i den, säger hon.

Enligt Agnes Hjort, ansvarig för kontroll av badvatten på Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund, börjar den officiella badsäsongen den 21 juni. Därför tas inga prover i Öringesjön förrän den 19 juni.

– Jag ser ingen anledning att tidigarelägga det. Men om sjön inte är trevlig att bada i finns det andra sjöar, säger hon.

På Tyresö kommun har man än så länge inga planer på att städa.

Agnes Hjort säger att man får ta ställning till vad som ska göras när man tar proverna och ser hur det ser ut. Visar det sig att man hittar mycket död fisk kan förbundet beordra kommunen att sanera botten.

För att undvika fiskdöd i framtiden, tittar man nu på att använda pumpar som ska syresätta vattnet åt fiskarna när isen ligger länge.

– Med en pump kan vi förlänga vintersäsongen för fiskarna så att de klarar de sista tuffa veckorna, säger Göran Norlin, enhetschef på miljö- och trafikenheten.

Fakta

Övergödning gör att sjön växer igen

Öringesjön växer sakta igen. En naturlig process men den påskyndas av näringsämnesutsläpp från villor i Tyresö. På Nackasidan göds sjön av avföring från hästar som betar där.

Som djupast är sjön sju meter, men medeldjupet är inte mer än två meter.

Att gräva ut sjön har diskuterats. Men enligt Göran Bardun, kommunekolog i Tyresö, är det vanskligt att gå in och försöka påverka i ekologiska system.

Källa: Göran Bardun,

kommunekolog