ANNONS

Fyra döda i åtta skjutningar på tre veckor

7 skjutningar på 2 veckor
Rapporteringen om skjutningar runt om i Stockholm har blossat upp igen efter en relativt lugn start på året.
Mitt i har listat sju skjutningar på de senaste två veckorna där tre fallit offer för skotten.
ANNONS

Året började bra för polisen i Stockholm. Under de första två månaderna var antalet bekräftade skjutningar mindre än samma period de senaste åren.

När det kom till antalet skadade i skjutningar var siffrorna dessutom rejält mindre i jämförelse med 2017. Från elva skadade till fyra.

Polisens nyinsatta och hårdare insatser lyftes fram som en anledning till nedgången, men samtidigt såg det även på utvecklingen med ödmjuka ögon.

– Det behöver gå betydligt längre tid innan vi kan fastslå effekterna av det här, sa poliskommisarie Gunnar Appelgren till Mitt i tidigare i vår.

Ny våg av skjutningar

Sedan dess har antalet rapporterade skjutningar runt om i Stockholm blossat upp igen.

Bara på de senaste två veckorna har sju skjutningar bekräftats. Tre personer har avlidit och sex skadats, vidare var två av händelserna så kallade drive by-skjutningar från en förbikörande bil.

Nedan följer hela listan på skjutningarna i Stockholm den senaste tiden:

ANNONS

Jakobsberg, 26 maj

Vad: Drive by-skjutning med automatvapen.

Efterföljd: En person skadad – ingen gripen.

Hur: En förbipasserande skåpbil avlossade ett stort antal skott mot en restaurang på Slöjdvägen i Jakobsberg. Paniken var total eftersom många befann sig på och utanför restaurangen, men mirakulöst träffades bara en person av kulorna. En 17-årig pojke fördes till sjukhus med lindriga skottskador i armen.

Efter skjutningen påträffades en stulen röd skåpbil på en parkering i Kallhäll.

Lidingö, 5 juni

Vad: Skjutning med automatvapen utanför ett flervåningshus.

Efterföljd: En 57-årig man skjuten till döds – tre personer gripna och anhållna. Två misstänkta för mord, en för medhjälp till mord.

Hur: På eftermiddagen larmades polisen om en skottlossning i bostadsområdet Baggeby på Lidingö. En 57-årig man hittades skottskadad utanför en entréport. Mannen fördes till sjukhus med helikopter men hans liv gick inte att rädda. Lidingöbron stängdes av och polisen kunde senare gripa tre personer misstänkta för skjutningen.

Skjutningen kan ha kopplingar till en konflikt i Stockholms byggvärld och har även kopplingar till två skottlossningar på Gärdet i mars i år.

Barkarbystaden, 5 juni

Vad: Drive by-skjutning in i en annan bil.

Efterföljd: En man död – ingen gripen.

Hur: Vid 19-tiden på kvällen sköts en man i sin bil på Barkarby Torg. Gärningspersonen ska ha skjutit från en stulen bil, som polisen senare hittade utbränd i Jakobsberg. Skjutningen är den andra i Järfälla på kort tid och polisen har haft personal på plats för att svara på invånarnas oroliga frågor.

Skarpnäck, 6 juni

Vad: Lägenhetsbråk, kniv och skjutvapen inblandat.

Efterföljd: En man skär- och skottskadad – En person gripen misstänkt för försök till mord.

Hur: Det var strax innan midnatt, onsdagen den 6 juni, som polisen fick ett samtal om bråk i en lägenhet i Skarpnäck. Polisen har i efterhand inte kunnat svara på vad motivet bakom mordförsöket var eller om händelsen har något samband med tidigare skottlossningar i området.

Tensta, 6 juni

Vad: Skottlossning mot flera personer.

Efterföljd: Fem personer skottskadade. En ska ha varit en förbipasserande – ingen gripen.

Hur: En halvtimme efter midnatt larmades polisen till Tensta allé. Flera personer hade hört avfyrade skott i området. På platsen påträffades fyra personer skottskadade. Alla var kontaktbara och fördes till sjukhus med skador på nedre delarna av kroppen.

En femte person som ska ha passerat förbi den pågående skjutningen skadades också ytligt. En förundersökning om försök till mord är inledd.

Östberga, 7 juni

Vad: Skottlossning mot en bil med två personer i.

Efterföljd: Ingen skadad – ingen gripen.

Hur: Polisen larmades sent på kvällen om skottlossning mot en bil i Östberga. Vittnen berättar för polisen att flertalet skottsalvor avlossats mot bilen, i vilken två personer befann sig. Personerna träffades inte, men polisen utreder saken som försök till mord och kan inte utesluta eventuella kopplingar till gängkonflikt.

Vasastan, 8 juni

Vad: Skottlossning i lägenhet.

Efterföljd: En man död – ingen gripen.

Hur: Tidigt på fredagsmorgonen sköts en man i en lägenhet i centrala Stockholm. Han skadades allvarligt och fördes till sjukhus där han vid lunchtid avled av skadorna. Polisen utreder mord men har inte någon gripen vid lunchtid på fredagen. Ett område är avspärrat och polisen genomför dörrknackning för att få ledtrådar till skjutningen.

Hässelby, 13 juni

Vad: Skjutning utomhus.

Efterföljd: En man död, ingen gripen inledningsvis.

Hur: På onsdagsmorgonen sköts en man till döds i området kring Hässelby gård. Enligt vittnen på väg till jobbet sköts flertalet skott och uppgifter finns om att det skulle varit från automatvapen. Polis inledde en jakt på skytten – bland annat med helikopter – och hittade en misstänkt flyktbil i Blackeberg som bränts. Ingen var gripen efter de första timmarnas jakt.

Polisjakt efter ny dödsskjutning i Hässelby

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.