Dödade svan med motorbåt i Åkersberga

En av de fyra svanarna hann inte undan och blev överkörd av båten.
En av de fyra svanarna hann inte undan och blev överkörd av båten.
Flera personer i en motorbåt körde rakt igenom en grupp med svanar i Österskär, Åkersberga och flydde sedan från platsen. En svan dog av skadorna.
– Det är så hänsynslöst och brutalt, säger Elizabeth Säfstrand som bevittnade händelsen.

Precis innan midsommarhelgen blev en svan överkörd av en motorbåt i Österskär i Åkersberga. En grupp med fyra svanar gled ut i vattnet samtidigt som en motorbåt snabbt närmade sig land. Svanarna försökte ta sig därifrån men en av svanarna blev överkörd och dog av skadorna.

– Det är så hänsynslöst och brutalt. De måste ha gjort det med avsikt för till och med jag som stod på land kunde se att det var kollisionskurs, säger Elizabeth Säfstrand från Åkersberga som bevittnade händelsen.

Kör rakt igenom svanarna

Elizabeth Säfstrand som är polis var ute och gick med sin hund vid Rödbosund när hon såg en grupp med fyra svanar i vattnet. När sedan en motorbåt med 4-5 personer i närmade sig i hög fart inssåg hon att båten kommer att krocka med svanarna. Hon försökte skrika på båtföraren och påkalla uppmärksamhet men båten fortsättatte rakt mot svanarna.

”Svanen låg kvar och sprattlade i vattnet”

– Svanarna blev rädda och försökte fly men de kan ju inte lyfta från vattnet. En av svanarna hann inte undan och hamnade rakt under båten. Det smällde till ordentligt och sedan låg svanen kvar och sprattlar i vattnet, säger Elizabeth Säfstrand.

Försökte hjälpa sin kamrat

Efter smällen avbröt de andra tre svanarna sin flykt och återvände till sin skadade kamrat som kämpade för sitt liv.

– Efter en stunds kämpande flöt den iväg livlös. Svanen fick inte upp huvudet ovanför vattnet och drunknade nog. Jag blir så ledsen och förstår inte att någon kan göra så här.

Motorbåten körde upp på en sjösättningsramp och personerna i båten sprang och hämtade en trailer och körde därifrån.

– De kan ju inte undvika att höra smällen och anar nog att det kan bli problem. Det kanske var därför de hade så bråttom därifrån. I min värld som båtägare ser man att det är kollision och då saktar man ner, det är så hänsynslöst att fortsätta, säger Elizabeth Säfstrand.

Såg båten häromdagen

När Elizabeth var ute för några dagar sedan såg hon samma båt igen. På samma plats när de tog upp båten på trailern. Däremot var hon för långt ifrån för att hinna ikapp dem.

– Det har varit två olika svanpar på den här udden. Jag har sett dem hela våren men nu är det bara en ensam svan kvar.

Händelsen polisanmäls.