ANNONS

Dödade Spångabo – döms för dråp

En 19-årig man dömdes förra veckan i Solna tingsrätt till två års fängelse för dråp.
En 19-årig man dömdes förra veckan i Solna tingsrätt till två års fängelse för dråp.
En 19-årig man har dömts till två års fängelse för dråp. I december förra året stack han en kniv i hjärtat på en man från Spånga.

Tingsrätten anser att 19-åringen agerade i självförsvar.
ANNONS

I mitten av december förra året stämde den 19-åriga mannen träff med en annan man i närheten av sin bostad i Rinkeby. 19-åringen hade tidigare köpt billig alkohol av mannen och skulle nu få köpa ett stort parti till ett värde av 20 000 kronor.

Runt klockan 18.30 gick 19-åringen ut ur sin lägenhet för att vänta på mannen. Han dök dock aldrig upp så 19-åringen gick en sväng för att titta efter honom. Därefter gick han hemåt och såg då två maskerade män som stod en bit från hans port. 19-åringen trodde att männen visste att han hade mycket pengar på sig och att han skulle bli rånad. Den ena mannen – en Spångabo – lade en arm om honom och frågade om han skulle ha två skott i benet. 19-åringen tog sig loss och började gå mot sin port, men fick då ett knytnävsslag i ansiktet av Spångabon.

Den andra mannen tog fram en pistol och Spångabon sa ”skjut honom, skjut honom.”

19-åringen tog då fram en kniv och stack Spångabon i hjärtat. Därefter sprang han in i sin lägenhet. Dagen efter slängde han kniven i en sjö och sina kläder i soporna.

En polispatrull kom först till platsen. Poliserna försökte rädda Spångabons liv och körde honom till en mötande ambulans. Han opererades senare, men dödförklarades omkring klockan 19.30.

19-åringen greps ett par dagar senare. Till en början nekade han till brott, men erkände senare att han hade knivhuggit Spångabon i självförsvar.

I tingsrätten gav mannen med pistolen – som var en kolsyrepistol – en annan version av händelsen. Enligt honom var han och Spångabon ute och gick när 19-åringen började bråka med dem. Tumult uppstod och 19-åringen högg Spångabon med kniven.

Tingsrätten anser dock att 19-åringen är trovärdigare, bland annat eftersom övervakningsfilmer visade att Spångabon, mannen med pistolen, mannen som skulle sälja alkohol och ytterligare en man tillsammans åkte till Rinkeby tidigare under dagen.

19-åringen dömdes förra veckan till två års fängelse för dråp. Tingsrätten anser att han agerat i självförsvar men också att han haft uppsåt att döda, att han använt mer våld än nödvändigt och att han hade kunnat springa därifrån eller ropa på hjälp.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.