ANNONS

Sandra dödades av misstänkt gängmördare

17 åriga Sandra dödades av den nu mordmisstänkte 24-åringen. Mordet i Mariehäll.
I augusti 2012 sköts 17-åriga Sandra till döds i en lägenhet i Sollentuna.
En av de män som misstänks för det gängrelaterande mordet i Bromma har tidigare varit huvudperson i en mordutredning.
2012 sköt 24-åringen från Sollentuna sin dåvarande flickvän Sandra, 17, i huvudet. Något som ledde till tre år i fängelse för vållande till annans död.
ANNONS

I januari 2013 dömdes en 19-årig man från Sollentuna för vållande till annans död efter att ha skjutit sin 17-åriga flickvän Sandra i huvudet med en pistol. Åklagaren yrkade på mord men rätten bedömde att bevisningen inte var tillräcklig. Han dömdes istället för vållande till annans död.

Fem år senare står mannen – i dag 24 år gammal – återigen inför rätta.

Den här gången är han misstänkt för drive by-skjutningen den 20 november i Mariehäll, Bromma. Mannen är en av två misstänkta mördare i det gängrelaterade brottet där en 28-årig man dödades.

Uppsåt eller olycka?

Det var den 6 augusti 2012 som Sandra hittades skjuten i huvudet i en lägenhet i Sollentuna. Två dagar senare avled hon på sjukhus.

Den då 18-årige mannen hade på nära håll avlossat det dödande skottet när Sandra låg i sängen. Han ringde själv SOS Alarm, men i samband med polisens ankomst var han borta och kunde i stället gripas utanför lägenheten i bara underkläderna. Vapnet hade han med sig.

I december samma år åtalades den unge mannen – mot sitt nekande – för mord.

ANNONS

Kunde inte styrka mord

Han erkände att han skjutit Sandra, men enligt egen utsago var skottet en olyckshändelse när han – under drogpåverkan – i själva verket försökt säkra pistolen för att visa den för Sandra. Han hävdade även att han inte visste om att pistolen var laddad.

Åklagarsidan lyfte fram omständigheter som att mannen tidigare misshandlat Sandra och att hon vid ett tillfälle var så rädd för honom att hon ringde sin mamma för att få hjälp.

Rätten bedömde däremot att bevisningen för en morddom inte räckte och gick på mannens linje om att skottet var ett vådaskott. I stället dömdes han till två år och åtta månaders fängelse för vållande till annans död.

Kritiserad dom

Åklagaren överklagade till Svea hovrätt i hopp om att i alla fall få rubriceringen ändrad till dråp. Men i april fastslog hovrätten domen, även om straffet skärptes till tre års fängelse.

Något som kritiserades både av debattörer i medier och Sandras familj.

– Det är fel på lagen om han inte kan dömas för mord för det han har gjort. Han har tagit livet av min dotter och så ska han sitta i tre år, sa mamman Helen till Mitt i efter att hovrätten meddelat domen.

Faximil Mitt i Sollentuna den 9 arpil 2013 mord på 17-åriga Sandra

Den 22 maj kliver mannen – tillsammans med sex andra inblandade i skjutningen på Bällstavägen i Mariehäll – in i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Återigen vill en åklagare fälla honom för mord.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.