Efter dödfallen – konsult tar över som chef på Gustavsgården

Gustavsgården, Gustavsberg, Äldreboende
Värmdö kommun har kritiserats för flera dödsfall på Gustavsgården i Gustavsberg.
En konsult kommer inom kort att ta över efter medicinskt ansvarig sjuksköterska som chef för Gustavsgården.
– Vi måste ha en tillförordnad chef tills vi hittar någon på längre sikt, säger kommunalrådet Anna Lipinska (KD).

Efter ett dödsfall på grund av felmedicinering och flera andra incidenter som berodde på brister i vården sade Gustavsgårdens chef upp sig. Sedan den 25 mars leder Värmdö kommuns medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, därför personalen på äldreboendet.

– Att MAS leder arbetet är bara en akut lösning. Vi kommer att behöva en konsult som tillförordnad chef tills vi hittar en chef på längre sikt, säger Anna Lipinska (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Medför det ökade kostnader för Gustavsgården?

– Jag kan inte svara på det än. Vi har begärt en kostnadsberäkning från förvaltningen för konsulten och andra kostnader som tillkommer.

Enligt Anna Lipinska påbörjades upphandlingen av en konsult omgående efter att Gustavsgårdens chef sade upp sig. Hon räknar med att processen tar mellan tre och fem veckor.

”Människors liv står på spel”

Oppositionsrådet Carl Kangas (S) vill att Värmdö kommun skjuter till mer pengar till Gustavsgården för att trygga patienternas säkerhet.

– I ett sådant här läge som Gustavsgården befinner sig måste patientsäkerheten komma i första hand – kosta vad det kosta vill. Människors liv står uppenbarligen på spel, säger han.

Åtgärdsplan dröjer

Anna Lipinska tycker att ”det är oerhört förenklat” synsätt.

– Vi måste först genomlysa verksamheten för att se om vi har rätt organisation. Jag säger inte att vi inte ska skjuta in mer pengar men vi måste först titta på vad vi ska göra med de pengarna. Där förväntar jag mig att få ett svar från förvaltningen, säger Anna Lipinska.

Förvaltningens rapport med förslag om åtgärder på Gustavsgården ska vara klar till vård- och omsorgsnämndens möte den 29 april.

Fakta

Flera fall av vanvård

I februari kritiserade Inspektionen för vård och omsorg Värmdö kommun för bristande vård efter ett dödsfall på Gustavsgården som inträffade i april 2018. En man fördes till sjukhus allvarligt uttorkad, hade lunginflammation och blodförgiftning. Han avled samma kväll.

I mars 2019 avled en man på Gustavsgården efter felmedicinering.

Under februari och mars 2019 även ett par fallolyckor inträffat på grund av brister i vården.

Dessutom har avvikelserapporteringen brustit i ett par fall där patienter har avvikit.

Källa: Värmdö kommun