Dödförklarad fast hon lever

Birgitta Johansson i Skarpnäck fick hem besked från KPA där hon registrerats som död
– Det känns otäckt, man ljuger inte om att någon är död, säger Birgitta Johansson.
Birgitta Johansson i Skarpnäck fick hem besked från KPA där hon registrerats som död
Birgitta Johansson har fått flera pensionsutbetalningar där det står att hon är död.
Birgitta Johansson i Skarpnäck fick hem besked från KPA där hon registrerats som död
Birgitta Johansson börjar ge upp hoppet att det ska rättas till.
Skarpnäcksbon Birgitta Johansson blev dödförklarad av sitt pensionsbolag. Och hon har inte fått någon rättelse, trots att hon visat sig livs levande på kontoret.
– Den första killen jag pratade med frågade om jag hade något papper på att jag levde, säger hon.

80-åriga Birgitta Johansson från Skarpnäck har blivit dödförklarad av sitt pensionsbolag KPA. På upprepade pensionsutbetalningar som hon har fått av bolaget står det att utbetalningen är till hennes dödsbo.

– Första gången när det kom så gjorde jag inget åt det. Men när det var likadant på nästa utbetalning tyckte jag att det började kännas otäckt, man ljuger inte om att någon är död, säger hon.

Hon ringde upp försäkringsbolaget som lovade att rätta till det omgående. Men inget hände och ytterligare en utbetalning till ”dödsboet” kom. Så hon kontaktade bolaget igen som återigen lovade rättelse, men sedan inte gjorde något åt saken.

Då bestämde hon sig för att åka till KPA:s kontor. Och det bemötande hon först fick där var häpnadsväckande.

– Den första killen jag pratade med frågade om jag hade något papper på att jag levde. Så ja sa men jag står ju här och lever och har legitimation. Då blev jag lite förbannad, säger hon.

Därefter fick hon prata med ytterligare en person på bolagets kontor.

– Han var väldigt trevligt och sa att ”Sådant här får bara inte hända” och att de skulle ordna det. Så då trodde jag ju det. Men nu har jag fått tre utbetalningar där jag står som dödsbo, säger hon.

Hur känns det nu?

– Det känns inte så bra. Jag tror inte det blir utrett eftersom jag både har ringt dem och varit dit och pratat med dem utan att det har blivit någon ändring, säger hon.

Mitt i Söderort ringer upp Johan Sjöström på KPA.

Hur kan sådant här hända?

– Den vanligaste orsaken är att vi får uppgifter från Skatteverket att någon har dött. Och jag förstår att det känns olustigt för den det händer.

Varför har ni inte gjort någon rättelse?

– Det har jag svårt att svara på. Men om hon hör av sig till mig så rättar vi till det direkt.

Är det fler som har dödförklarats fast de lever?

– Det händer ju ibland både hos oss och olika myndigheter. Ibland får vi fel registeruppgifter från Skatteverket. Men om kunderna hör av sig så rättar vi det omedelbart.