ANNONS

Dödlig hjärtmask hotar hundar

Lill-Marie Pangels hund, Jackson, misstänks ha drabbats av den franska hjärtmasken.
Lill-Marie Pangels hund, Jackson, misstänks ha drabbats av den franska hjärtmasken.
I flera veckor svävade bordercollien Jackson mellan liv och död utan att veterinärerna kunde hitta felet.

Nu misstänks hunden vara den första på det svenska fastlandet som angripits av den franska hjärtmasken.
ANNONS

Det är redan känt att den franska hjärtmasken finns hos rävar i Skåne, Småland och längs med västkusten. Men ännu har den inte påträffats i Stockholm.

Masken sprids via rävars avföring som lockar till sig sniglar. När hundar sedan nosar, slickar eller äter upp snigeln blir den smittad.

Hittills har två hundar insjuknat i Sverige, båda på ön Sydkoster i Bohuslän. Men nu misstänks bordercollien Jackson vara drabbad.

Matte Lill-Marie Pangel berättar att Jackson blev trött, deppig och saknade aptit dagarna före jul.

– Det började med feber och när han började hosta blod på julafton blev jag riktigt orolig.

Jacksons feber blev värre. Efter julhelgen tog Lill-Marie med Jackson till akuten. Sedan dess har det blivit otaliga besök hos veterinärer, tre intagningar på djursjukhus och flera omgångar röntgen. Dessutom har han genomlidit kraftig lunginflammation, andningssvårigheter och cirkulatoriska förändringar i blodet.

– Veterinärerna trodde tidigt att det kunde handla om parasiter och vi har avmaskat från början. Men inget hjälpte. Flera gånger trodde jag att Jackson skulle dö, berättar Lill-Marie som bor i Akalla och brukar promenera med Jackson på Järvafältet.

Efter att veterinärerna avfärdat orsak efter orsak fick Lill-Marie beskedet att de misstänker den franska hjärtmasken.

– Hans symptom stämmer, speciellt den kraftiga lunginflammationen som är en sekundär reaktion. Jag har fått många frågor om jag varit i Danmark eller i södra Sverige med Jackson, men det har jag inte. Det finns många rävar på Järvafältet, så varför skulle den inte ha kunnat komma hit.

ANNONS

I dag, en månad senare, efter hittills fyra avmaskningar mår Jackson bättre. Men veterinärerna har fortfarande inte hittat mask i hans avföring. Enligt Camilla Jüllig, veterinär på länsstyrelsen, är det inte lätt att lokalisera parasiten i djuren.

Om den franska hjärtmasken nu visar sig ha nått Järvafältet är det problematiskt för hundägare. En smittad hund innebär oftast otaliga veterinärbesök med dyra räkningar som följd, och i värsta fall kan djuret dö.

Många hundägare kring Järvafältet är oroliga för att masken kommit till Stockholm. På länsstyrelsen väntar man på veterinärernas utredning.

– Om det är fransk hjärtmask kommer vi att gå ut med rekommendationer till hundägare, framförallt om att lägga om sitt avsmaskningsprogram, säger Camilla Jüllig.

Den franska hjärtmasken påverkar inte människor.