ANNONS

Dödligt hästvirus stoppar tävlingar i Täby

Häst stall
Det så kallade virusabort kan orsaka missfall och leda till döden för hästar.
Svenska Ridsportförbundet stoppar tävlingar i Stockholmsområdet efter flera fall av ett smittsamt hästvirus upptäckts. Bland annat Täby ryttarsällskaps dressyrtävlingar i slutet på februari.
ANNONS

Den senaste tiden har flera hästar i Stockholmsområdet dött av det smittsamma viruset EHV-1, även kallat virusabort då det orsakar missfall hos dräktiga ston. I de aktuella fallen har hästarna smittats av den allvarligare neurologiska varianten av viruset som är dödligt.

I januari upptäcktes smittan på en ridskola i Åkersberga där hästarna sedan dess hålls isolerade. Det senaste fallet har upptäckts på Värmdö, där flera hästar visat symtom som feber, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

För att undvika att fler hästar smittas har Stockholm läns ridsportförbund tillsammans med Svenska ridsportförbundet beslutat satt stoppa alla tävlingar under tre veckor. De uppmanar också alla som har kontakt med hästar att inte besöka andra stall i onödan.

– Det krävs inte så mycket misstag för att det ska gå över styr igen. Därför måste alla vara på tårna, säger Mikael Karlén, ordförande i Täby ryttarsällskap.

Tävlingar som ställs in: 

  • Täby Ryttarsällskap – regional dressyr häst, nationell dressyr ponny 23/24 februari
  • Södertälje Ridklubb – regional hoppning 17 februari
  • Märsta Ridklubb – regional dressyr 17 februari
  • Rånäs Ridklubb – lokal dressyr 24 februari

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.