Dödsdom mot Kistabo står fast

Riskerar dödsstraff
Kistabo riskerar dödsstraff.
Den iranska dödsdomen mot den spionanklagade KI-forskaren och Kistabon Ahmadreza Djalali står fast. Det meddelade hans advokat i helgen sedan en överklagan inte gått igenom.

Dödsdomen mot Ahmadreza Djalali, verksam vid Karolinska institutet i Solna, hade överklagats till Högsta domstolen i Iran. Men i lördags ska det ha bekräftats för mannens fru att domen mot Ahmadreza Djalali, som anklagas för att ha spionerat för Israels räkning, kvarstår.

– Som vi förstår det har domen bekräftats av Högsta domstolen, men vi jobbar på att skaffa fram mer information, säger Nassim Papayianni, researcher med Iranfokus hos människorättsorganisationen Amnesty International, till TT.

Hustrun Vida Mehrannia är mycket orolig för sin makes räkning. Hon befinner sig i Sverige och vågar inte resa till Teheran, där Ahmadreza Djalali sitter fängslad i det ökända Evinfängelset. Paret har dagligen kontakt över telefon.

-Hans liv är i fara, i Iran är det inte ovanligt att de verkställer dödsstraff. Vi kommer att fortsätta att protestera, jag vet inte om det är möjligt men vi tänker inte ge upp, säger Vida Mehrannia, till TT.