ANNONS

Dödsdömde KI-forskaren erkände i iransk TV

Ahmadreza Djalali.
Ahmadreza Djalali.
Kistabon och Karolinska institutetforskaren Ahmadreza Djalali som dömts till döden i Iran har framträtt i iransk statskontrollerad tv, enligt nyhetsbyrån AP.
I inslaget erkände han att lämnat information till främmande makts underrättelsetjänst.
Enligt hustrun har erkännandet tvingats fram under hot.
ANNONS

Det var i söndagskväll som inslaget visades. Ahmadreza Djalali ska ha erkänt att han lämnat information till främmande makts underrättelsetjänst. I tv-sändningen erkänner han att han lämnat ut uppgifter om en iransk atomforskare som senare mördades 2010.

Han uppgav också att han under sina studier i Europa kontaktades av en man som rekryterade honom till det landets underrättelsetjänst, mot ett löfte om medborgarskap.

Under tv-framträdandet nämnde han inte Sverige.

”De hotade att döda hans barn”

Till Expressen säger hans hustru Vida Mehrannia att erkännandet har tvingats fram under hot. 

– De höll honom isolerad i tre månader, sen hotade de att döda hans barn i Sverige om han inte sa det de ville, säger hon till Expressen.

Vida Mehrannia bor i parets lägenhet i Kista med deras två små barn och kämpar för att få sin make fri.

Amnesty International Sverige skriver i ett uttalande på Facebook att det är oacceptabelt att tvinga fram ett erkännande och att de fortsätter att kräva att Ahmadreza omedelbart friges:

”Att tvinga fram ett erkännande genom att hota någon barn är oacceptabelt! Tortyr, hot och offentlig smutskastning är något som iranska myndigheter ofta använder för att tvinga fram erkännanden. Vi kommer att fortsätta att kräva att Ahmadreza friges omedelbart. Skriv på du med för att återförena Ahmadreza med hans fru och två barn.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.