Min lokala hjälte

Dödsdrog säljs som helt vanligt bitsocker

Täbypolisens beslag av BDF från förra året.
Täbypolisens beslag av BDF från förra året.
Hand hos BDF-patient, bara dagar innan fingrarna måste amputeras.
Hand hos BDF-patient, bara dagar innan fingrarna måste amputeras.
Knarket BDF kan leda till stympning av fingrar och tår – och hjärtstopp.

I fjol kom drogen till Täby.

– Det är oroande, säger giftexperten Mark Personne.

För drygt ett år sedan grep polisen en 30-årig man i närheten av Täby centrum. I sin ficka hade mannen, som är från centrala Täby, en påse med nio sockerbitar. Han var dock inte på väg till något kafferep.

Sockerbitarna var inslagna i folie och indränkta i drogen BDF, eller Bromo-Dragonfly som den egentligen heter.

Nu har 30-åringen dömts för narkotikabrott. Mannen har hävdat att han hittat sockerbitarna utomhus, utan att förstå att det var knark. Tingsrätten har dock inte trott 30-åringen och i stället dömt honom till skyddstillsyn.

BDF är en ovanlig drog både i Täby och resten av landet. Att den påträffats är oroväckande, anser Mark Personne, överläkare på giftinformationscentralen.

– Den här drogen är förknippad med större risker än många andra droger, säger han.

Mark Personne berättar att preparatet får blodkärlen att dra ihop sig. Det kan i sin tur leda till att man tvingas amputera både fingrar och tår. I värsta fall leder det till döden. Om kärlen kring hjärtat dras ihop upphör blodförsörjningen till resten av kroppen.

– På internet har det cirkulerat bilder på personer som tvingats till amputation. Det är troligen anledningen till att drogen är relativt ovanlig. Jag är lite förvånad över att den dykt upp i Täby, säger Mark Personne.

Beslaget av BDF som gjordes förra året är unikt i Täby, enligt polisassistent Mats Widgren som arbetar med droger bland unga på närpolisen.