Man dödshotade exfrun – via samtal till SOS-alarm

En man åtalas nu misstänkt för att ha framfört dödshot mot exfrun under samtal till nödnumret 112. Han ska också åkt till kvinnans bostad.
En man åtalas nu misstänkt för att ha framfört dödshot mot exfrun under samtal till nödnumret 112. Han ska också åkt till kvinnans bostad.
En man har åtalas som misstänkt för att ha dödshotat sin exfru via samtal till larmcentralen SOS. Mannen ska också åkt till kvinnans nya bostad och ryckt sönder dörrhandtaget till lägenheten.

Paret, som har två barn ihop, separerade för några år sedan. Kvinnan har i dag skyddad identitet, men det finns inga uppgifter i åtalet om att det förekommit våld i relationen.

– Det finns inget gällande kontaktförbud, säger Lisa dos Santo, kammaråklagare vid Söderorts åklagarkammare i Stockholm.

Det var i september som mannen, enligt åtalet, ringde nödnumret 112 och sa till SOS-operatören på larmcentralen att han skulle åka hem till sin exfru och döda henne. Mannen ska senare på kvällen varit utanför exfruns lägenhet. Då ska han ha ryckt i dörrhandtaget så hårt att det gick sönder, men det finns inga uppgifter om att mannen tog sig in i lägenheten.

Mannen åtalas nu för olaga hot och skadegörelse. Han erkänner i förhör att han förstört dörren, men förnekar däremot att han skulle ha dödshotat exfrun.

Åklagaren har bedömt att det finns tillräckligt med bevisning för att väcka åtal, det finns både vittnesuppgifter och annan bevisning. Bland annat finns en ljudfil sparad från samtalet som mannen ringde till SOS-operatören. Den styrker misstankarna, enligt åtalet.

Polis ska ha åkt hem till kvinnans lägenhet efter att exmaken sökt henne där. Först då verkar kvinnan fått klart för sig att exmaken framfört dödshot mot henne under telefonsamtalet till SOS-operatören. Åklagarens hänvisar i åtalet även till förhör med en polis som lämnat vittnesuppgifter kring i iakttagelser i samband med händelsen och från kontakter med kvinnan.