Dödshotade kvinna efter att it-aktie föll

En Kungsholmsbo ­hade satsat stora summor i ett telekom-företag. När aktiekursen föll förlorade han 2 miljoner kronor. Då dödshotade han en styrelsemedlem.

Nu har han dömts för olaga hot.

När Kungsholmsbon 2008 ärvde en större summa pengar beslöt han att investera hela summan i det svenska telecom-företaget.

Han köpte mellan 60 000 och 70 000 aktier och ägnade, enligt egen utsago, flera timmar om dagen med att följa bolagets utveckling.

När företaget kort efter köpet hamnade i ekonomisk kris började dock mannens investering att krympa – drastiskt. På ett år förlorade han 2 miljoner kronor.

Då började han skicka mejl till medlemmar i företagets styrelse.

Från minst tre olika mejladresser skickade mannen hundratals mejl till företaget där han förklarade hur klumpigt och oprofessionellt företaget skött ekonomin. I mejlen förolämpade han även ledande personer i företagets ledning.

När företaget 2010 tvingades göra en så kallad nyemission för att undvika konkurs föll mannens aktier ytterligare i värde.

– I samband med detta mådde jag jättedåligt. Jag försökte nå ut till styrelsen för att säga vad det vad för fel på marknaden och hur de reagerade, har mannen sagt i polisförhör.

I samband med att mannen såg sin investering försvinna blev han även lämnad av sin sambo – och då blev också mejlen till styrelsen allt mer hotfulla.

Han dödshotade bland annat en kvinnlig styrelsemedlem. ”Du kommer att dö snart”, skrev han.

Kvinnan, som bor utomlands, har i förhör berättat att hon på grund av hotet ställde in en planerad Sverigeresa – och att hon vid ett senare besök hade livvaktsskydd under hela vistelsen.

Händelsen polisanmäldes och mannen har i förhör berättat att han var kraftigt berusad när mejlet skickades, men att han aldrig ­menade att dödshota kvinnan.

– När jag skrev det så ville jag att personen skulle må dåligt, men var samtidigt väldigt noga med att inte skriva någonting om att jag skulle göra något. Jag tänkte på Timbuktus låt ”alla skall till himmelen men ingen vill dö, men alla ska till himmeln alla kommer dö.” Och tanten är lite äldre, ­säger mannen i förhör.

Dagen efter dödhotet skickade han också ett mejl till kvinnan där han bad om ursäkt för formuleringen. ”Jag är ledsen för gårdagen och alla mail. Jag har förlorat allt jag hade på grund av er. Jag ville få dig att också må dåligt. Men det var inte ett kristet sätt att uttrycka sig på”, skriver han.

Stockholms tingsrätt ansåg dock att formuleringen inte kunde tolkas på annat sätt än som ett dödshot.

Mannen dömdes därför till dagsböter på sammanlagt 28 000 kronor för olaga hot.