ANNONS

Dödskontraktet fällde gängmedlem

På papperet som hittades tillsammans med vapnet fanns ett tilltänkt offers bild och adress.
På papperet som hittades tillsammans med vapnet fanns ett tilltänkt offers bild och adress.
Ett kontrakt med bild och adress till offret och en skarpladdad pistol avslöjade gängmedlemmen.

Gängen i Stockholm blir bara fler och nu varnas för att våldet riskerar att öka.
ANNONS

Den ljuddämpade pistolen låg inlindad i en handduk tillsammans med bild och adress till det tilltänkta offret i Upplands Väsby. Knytet hittades vid en husrannsakan i Stockholm hos flickvännen till en medlem i mc-gänget Wolfpack. Mannen dömdes nyligen för förberedelse till grov misshandel samt grovt vapenbrott till ett år och fyra månaders fängelse.

Samtidigt är samme man, enligt polisen, själv offer för den gängkonflikt mellan Wolfpack och kriminella grupperingar i västerort som pågått under sommaren och hösten. I oktober attackerades han i sin bil av flera män med knivar och männen misstänks nu för mordförsök.

Enligt polisen och sociologen Amir Rostami har de så kallade gatugängen ökat i Stockholmsområdet de senaste 10–15 åren, samtidigt som de mer traditionella och företagsliknande mc-gängen är mer konstanta.

– Jag menar att framtiden tillhör gatugängen. De är också mer våldsbenägna än mc-gängen, säger han.

I nuläget ingår omkring 750 personer i omkring 70 kriminella organisationer i Stockholms län, enligt polisen. Samtidigt beräknas omkring 1 200 unga i Stockholmsområdet vara i riskzonen för att rekryteras av ett kriminellt gäng.

Antalet fall av utpressningar och hot mot vittnen ökar också stadigt. Och om gängen blir fler ökar också konkurrensen om marknadsandelar.

– Om man inte vänder gängutvecklingen så blir konflikter en del av vardagen också i Stockholm, och vi får se gängkrig som de vi sett i Malmö och Göteborg, säger Amir Rostami.

Han anser att helhetsperspektivet ofta saknas när gängen ska bekämpas. Ofta mäts polisens framgångar i antal narkotikatillslag eller antal gripna medlemmar.

– Individer är lätta att ersätta. ”Operation Lima” mot Outlaws i Gräsvreten i Länna är ett exempel på bra arbete. Där följdes grupperna och ekonomin i stället för individerna, säger Amir Rostami.

ANNONS

Polisen har tidigare fått kritik för att man överdrivit sina framgångar i kampen mot gängen och fokuserat just på antal tillslag i stället för den större bilden.

Enligt kriminologen Jerzy Sarnecki har situationen varken kartlagts före eller efter olika insatser vilket har gjort det omöjligt att slå fast effekten av arbetet.

– Jag tror att kritiken är befogad. Men jag tycker också att man nu kan se en ganska positiv förändring inom polisen med ett mer vetenskapligt synsätt, Jerzy Sarnecki.

Fakta

Här finns några av gatugängen i länet

Västerort: Werewolf legion, Black cobra.

Haninge: Werewolf legion.

Södra Botkyrka: Fucked for life.

Söderort: Black cobra.

Bredäng: Bredäng warriors.

Flemingsberg: Chosen ones.

Vårby: Wårby young gangsters.

Haninge: Crime inc.

Stockholm: Original gangsters, 187.

Källa: Amir Rostami, polisen