Dödsleken har tagit sig till Solna och Sumpan

Ungdomar ägnar sig åt koppelåkning – en "lek" som kan innebära livsfara.
Ungdomar ägnar sig åt koppelåkning – en "lek" som kan innebära livsfara.
Koppelåkning, även känt som "tågsurfning", har spridit sig till Solna och Sundbybergs tvärbanetrafik och Arrivas trygghetschef Kenny Bungss vädjar nu för att den livsfarliga leken ska få ett slut.

– Tappar man greppet så dör man en väldigt brutal död.

Koppelåkning, även känt som ”tågsurfning”, har länge varit ett problem.

Den farliga ”leken”, som innebär att man tjuvåker mellan tågvagnarna, har nu spridit sig till Solna och Sundbybergs tvärbanetrafik.

Kenny Bungss, trygghetschef på företaget Arriva som kör tvärbanorna, vädjar nu för att den livsfarliga trenden ska få ett slut.

– Tappar man greppet så dör man en väldigt brutal död, säger han.

Under förra året hade de stora problem med koppelåkning i Hammarby sjöstad och gjorde då ett samarbete med polisen och SL för att få bukt med detta.

Bland annat delades det ut informationsbroschyrer till föräldrar, något som enligt Kenny Bungss gav goda resultat, och koppelåkningen i Hammarby sjöstad försvann nästan helt.

Nu tycks alltså dödsleken istället ha förflyttat sig till Solna och Sundbyberg.

– Vi har mycket problem med detta mellan Johannesfred och Solna centrum. Även missbruk av nödutrustning är vanligt förekommande, säger Kenny Bungss, och samma åtgärd som genomfördes i Hammarby sjöstad ska nu ske i området.

En broschyr kommer att skickas ut till samtliga föräldrar med barn i högstadieskolorna, och Arriva genomför även ett informationsarbete på tvärbanan.

”Häftig utmaning”

Kenny Bungss ser det som en trend och tror att ungdomarna uppmuntrar varandra till att prova.

– Det är en ”häftig” utmaning som man inte förstår konsekvenserna av. Man kanske filmar det och lägger ut på nätet exempelvis, säger han.

I tunnelbane- och pendeltågstrafiken har det under åren skett flera olycksfall relaterade till koppelåkning, och risken att man dör om man tappar greppet är antagligen ännu större på tvärbanan.

– Den väger 30 ton, och det finns inget utrymme mellan vagnen och marken. Ramlar du ner krossas du garanterat. Det är en lek med livet som insats.

Uppmaningen till allmänheten är tydlig:

– Om du ser någon som gör detta ska du omedelbart kontakta föraren, alternativt polisen eller SL:s trygghetscentral.