Det är till polisens Nationella forensiska centrum, NFC, teknisk bevisning i brottsutredningar skickas när forensiska undersökningar, spårsäkring, ska utföras.

Att få provsvar från NFC kan ta allt från några dagar och upp till flera månader, enligt Anna Stenfeldt Hennings, tillförordnad biträdande enhetschef för laboratorieenheten på NFC.

När Mitt i intervjuade kammaråklagare Joel Teran i mars sade han att utredningen av dödsolyckan på Nockebybron 27 oktober befann sig i slutskedet. 

– Vi inväntar olika analyssvar och där är vi begränsade av tiden vi har hos NFC, bland annat, sade Joel Teran.

I slutet av april meddelade åklagaren Solna tingsrätt att ett eventuellt åtal fortsätter att dröja, ett åtal kan väckas inom tre månader.

Tar längre tid

Teknisk bevisning från trafikolyckor är komplicerade att utreda, enligt Anna Stenfeldt Hennings.

– Det tar generellt längre tid om man ska undersöka flera saker på samma material, då måste man göra det i serie, först gör man en undersökning, sedan en annan undersökning. Då tar det lång tid, säger Anna Stenfeldt Hennings.

NFC har även att följa en prioriteringsordning.

– Prioriteringen sker efter hur grovt ett brott är och om det till exempel finns någon häktad. Den här prioriteringen gör vi i dialog med polisen och åklagaren, säger Stenfeldt Hennings.

NFC väntar inte tills allt är klart med att lämna svar till polis och åklagare utan lämnar delsvar.

– Men innan det kommer till rätten vill man ha alla svaren, då förväntar man sig helheten, och det kan ta lång tid. 

Anna Stenfeldt Hennings, NFC.

Anna Stenfeldt Hennings, NFC.

Polisen

De senaste årens skjutningar har ökat pressen på NFC.

– Vi har haft några områden där efterfrågan ökat väldigt fort under kort tid, som vapenundersökningar och undersökningar av explosiva ämnen, säger Anna Stenfeldt Hennings.

Sedan ett år har NFC fått förstärkt bemanning.

– De senaste tolv månaderna har vi blivit ungefär hundra personer fler på NFC, till 800 personer. 

Nyanställningarna har gjort att NFC kunnat korta kötiderna inom vissa områden.

– Framförallt har vi kunnat leverera tidiga svar för att hindra att nya brott begås. 

Hur då?

– Om utredarna snabbt kan få forsensiska undersökningar relaterat till en skjutning, vem eller vilket vapen det var, om vapnet har förekommit tidigare och om det finns dna på vapnet, då kan om man genom polisens spaning dra en massa slutsatser. Där kan vi hjälpa till med att rikta spaningen åt rätt håll.

Handlar om rättssäkerhet

Samtidigt måste NFC:s utredningar få ta den tid de tar, enligt Stenfeldt Hennings. 

– Det är viktigt att vi jobbar enligt de metoder vi har och att allt blir rätt, det handlar om rättssäkerhet, man kan inte tumma på det. Däremot kan man utveckla metoder så att det går fortare.